enfrdeitptrues

        

.      plakat 2019                                                                                                                 

       

   

Informacije  

   

Login Form  

   

14 . Internacionalna škola sudaca za kuniće u Zeillernu Austrija


Od 31. Marta - 2. Aprila 2017 održan je seminar za kunićarske suce EE saveza u Zeillernu u Austriji. Na seminaru je bilo prisutno sveukupno 140 sudaca. Suci su na seminar došli iz Njemačke 62, Švicarske 5, Poljske 3, Italije 6, Francuske 10, Luxemburga 7, Austrije 16, Hrvatske 2, Švedske 1, Slovenije 1, Britanije 1, Nizozemske 2, Češke 6, Rumunjske 2, Norveške 2, Slovačke 4, Mađarske 3, Danske 3, Litve 2, Srbije 2, i Belgije 2. Na ovom seminaru su bili prisutni prvi puta kolege suci iz Srbije Branislav Babić i Davor Marović.

Zajednička slika svih sudaca nakon seminara

 

Teme seminara su bile:


Općenite pozicije ocjenjivanja


1. Tip i oblik tijela
( Oblici tijela pasmina, dužina u odnosu na glavu, glava i uši, oči, rep, podbradak)
Obavezno suđenje leđne linije, križnih kosti, svih grešaka tijela.


2. Težina


3. Krzno


(Normalna dlaka, kratka dlaka, dugačka dlaka, saten dlaka)
Kod krzna su obrađene sve vrste krzna s laganim i teškim greškama. Mjerenje duljine dlake obavezno jer se različitom duljinom dlake povećavaju širine donje boje, međuboje i pokrovne boje. Idealna duljina normalne dlaka sivosmeđe boje kod koje dolaze do izražaja donja boja, međuboja i pokrovna boja sa šatirungom (osjenčenje).

  

Rex dlaka: Usporedba povećanja dužine kastor rex dlake s povećanjem donje boje, međuboje i pokrovne boje.

4. - 6. Pasminska obilježja


Kod pasminskih obilježja veliki dio predavanja je posvećen bojama a posebno sivosmeđim bojama s crnim šatirungom (crna čelična, tamnosiva, divljesiva, zečjesiva, žečja), plavosmeđim bojama s plavim šatirungom ( plava čelična, tamnoplavodivljesiva, plavadivljesiva, plavazečjesiva, plavazečja) i sivosmeđim i smeđim šatirungom (smeđečelična, tamnosmeđesiva,smeđedivljesiva, smeđezečjsiva, smeđezečja)
Sve te boje postoje u Europa standardu 2012. Suce u Hrvatskoj treba educirati da se sude boje, međuboje, donje boje. Svi ocjenski kartoni trebaju biti ispunjeni primjedbama i prednostima u svakoj poziciji koja se sudi.

Boja dlake sivosmeđe boje s nijansama: čelična, tamnosiva, divljesiva, zečjesiva, zečja.
Sve boje su obrađene s laganim i teškim greškama.

 

Bečki bijeli kunić


Krasna prezentacija bijelog bečkog kunića preko povijesti do današnjeg dana. Pasmina je dobivena slučajnom autosomatskom mutacijom koja se vidi u plavim očima bijelog kunića čija težina se kreće od 4 – 5 kg. Bečki bijeli kunić obrađen je kroz 7 pozicija za ocjenjivanje.

 

Sivosmeđi bečki kunić


Austrijska pasmina čija se težina kreće od 4,00-5,25 kg. Pasmina je obrađena kroz 7 pozicija za ocjenjivanje. Kod ovog kunića koji se uzgaja u bojama tamnosiva, divljesiva i zečja također su obrađene sve boje preko donje boje, međuboje i pokrovne boje. Boje s genotipovima se predstavlju sucima i objašnjavaju preko donje boje, međuboje i pokrovne boje sa šatirungom.

Mali rex


Pasmina je nastala u Americi, državi Texas kod uzgajivača MONE BERRYHILL, negdje između
1984 -1986 godine, parenjem muškog patuljastog rex-a i ženke normalnog rex kunića lux boje. Pasmina je ušla u Europu 2004 godine, a priznaje ju Austrija 2007. godine. Pasmina je teška od 2,00-2,75 kg. Uzgaja se u svim jednobojnim bojama, bojama s oznakama, bojama s proširenim pojasom, grupom boja s crtežima. Novost je mali rex s trobojnim plaštastim crtežom. Plaštasti crteži mogu biti u boji: crni-žuti-bijeli, havana-žuta-bijela, feh(siva)-žuta (krem)-bijela. Sve boje u plaštastom crtežu su detaljno objašnjene kao i plaštasti crtež sa crnim, plavim i havana pokrivenim dijelovima žute ili krem boje na bijeloj podlozi.

Plaštasti crteži crno-žuti-bijeli

 

Autori teksta: Željko Marušić i Tomislav Kapitan

   
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina
google-site-verification: googlee2b53e7b5a900ff9.html