DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Žako

( 3 Votes ) 
User Rating:  / 3
PoorBest 
Details

Velicina ove papige  je 35 centimetara. Dužina krila je 24 cm koja su tamnije sive boje. Gnijezde se u panjevima širine 40cm i visine 60 cm.Ulaz u gnijezdo bi trebao biti 12 cm. Ženka polaže 2 -- 4 bijela jaja. Nosi svaka tri dana jedno jaje i leži na njima 30 dana. Mladi napuštaju gnijezdo nakon 10 tjedana, a roditelje nakon cak tri mjeseca nakon izbivanja iz gnijezda. Ova vrsta ne podnosi hladnocu, tako da temperatura mora biti iznad 19 stupnjeva. Ima veliku sposobnost oponašanja ljudskog govora, te je jedna od rijetkih koja može tako vjerodostojno izgovarati rijeci. Životni vijek je i do 100 godina. Hrane se sjemenjem suncokreta(šarenog) u ljeti, dok po zimi hranu sacinjava ljuštenu zob, proso, kukuruz šecerac, konoplje, svjetlo sjeme, lješnjak.

Uzgoj žako papiga  izuzetno je zahtjevan. Spol je teško odrediti pa ih je preporucljivo držati u kolonijama po 10- tak komada. Žakoe uzgajamo u velikim volijerama sa zašticenim objektom gdje pomocu klima uredaja intoniramo tropske uvjete. Gnijezdo treba postaviti u visokom položaju dimenzija 50 x 40 x 80 cm. Godišnje imaju samo jedno gnijezdo. Period inkubacije traje 28 dana. Mladi napuštaju gnijezdo nakon 5 tjedana, a roditelje nakon 10 tjedana izbivanja izvan gnijezda.

 

Nepravilan smještaj uz jednoličnu prehranu najvjerojatniji je uzrok patološkog čupanja perja koje je često kod ovih papiga. lako su takve papige zdrave i mogu doživjeti optimalan broj godina, osim estetskog dojma, čupanje  perja je znak da vašoj žako papigi nešto nije po volji, pa čak i mala sitnica može je odagnati od tog psihološkog problema. Prije se mislilo da se žako papige čupaju zato što su otrgnute iz prirode i smještene u male krletke, no danas kad je uzgoj žakoa uznapredovao vidi se da su i inkubatorski uzgojene papige sklone čupanju.

Izvor podataka:

http://www.kucniljubimci.net/category/ptice/

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina