DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Yersinia

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0
PoorBest 
Details

 

Yersinia

Jersinia je uzročnik zarazne bolesti domaćih i divljih ptica, a karakterizirana je akutnom septikemijom, nakon čega uslijedi žarišna infekcija koja stvara siraste promjene i čvoriće u visceralnim organima nalik TBC. Uzročnik je Yersinia prvi puta izdvojena iz kosa. Naročito su osjetljivi tukani posebice Pteroglossus castanotis (arakari), a i ptice iz porodice Capitonidae (barbet) smatraju se izrazito podložnima.To je zoonoza, pa već i samo bakteriološko izdvajanje Gram negativnih kokoidnih štapića pobuđuje sumnju na infekciju ovom bakterijom.

PATOGENEZA I EPIZOOTIOLOGIJA

Bolest se širi horizontalno (hrana, voda, tjelesni sekret). Oboli: puran, patka, guska, kokoš, kavezne i druge ptice. Za nastanak kliničke bolesti predisponirajuća je umanjena otpornost (druge bolesti, loša hrana, hladnoća, paraziti). Naročito su osjetljive mlade ptice: uzročnik prodire u krvotok kroz oštećenu kožu ili sluznicu (većinom probavnog sustava), nastaje bakterijemija (obično kratkotrajna), a potom nastanu žarišta u jetri, slezeni, plućima ili crijevima nalik TBC čvorićima (mogu nastati u mezenteriju i u prsnim mišićima).

KLINIČKI SIMPTOMI

U akutnoj pojavi bolesti ptice mogu uginuti bez očitovanih simptoma ili se simptomi jave za nekoliko sati ili dana kao proljev i akutna septikemija. To je čest slučaj kod kanarinaca. Mnogo češće bolest traje preko 14 dana, a simptomi se jave 2 do 4 dana prije smrti: jaka slabost, nakostriješeno perje, nevoljkost, otežano disanje, proljev. U protrahiranom tijeku bolesti nastaje mršavost, paraliza, pospanost, diskoloracija kože, poteškoće u kretanju, ukočenost, začep. U početku bolesti ptice jedu normalno, potpuno prestaju uzimati hranu 1 do 2 dana prije smrti. Kronični oblici bolesti zabilježeni su uz pojavu granuloma po organima i muskulaturi. Zaražene patke najčešće očituju simptome na tarzalnim zglobovima.

TERAPIJA

Ptice ugibaju najčešće prije nego li se terapija uspije primijeniti, a kronični slučajevi s izraženim granulomima najčešće ne reagiraju na terapiju. U protivno može se primijeniti djelotvoran antibiotik, no najbolje parenteralno. U preventivi moraju se provoditi temeljite higijenske mjere.

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina