DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Tigrica

( 1 Vote ) 
User Rating:  / 1
PoorBest 
Details

Tigrica (latinski Melopsittacus undulatus) je papiga iz potporodice Platycercinae. Jedina je vrsta roda Melopsittacus. Žive u suhoj unutrašnjosti Australije, gdje žive već barem pet milijuna godina

U divljini se uglavnom razmnožavaju između lipnja i rujna na sjeveru Australije i između kolovoza i siječnja na jugu. Gnijezdo je rupa u drvetu, stubu ograde ili palom drvetu. Ženka nese 4-6 jaja, koja inkubira 18-21 dan.Obično su duga 1-2 cm, bijela, bez ikakvih pruga. Mladi su slijepi i bespomoćni do oko 10 dana starosti, kada im se oči otvaraju i paperje počinje rasti. Pravo perje razviju sa oko 3 tjedna starosti. Sada se već može raspoznati boja perja. Mužjak počinje pomagati oko podizanja mladih. Odrasli su sa oko 6 tjedana starosti.

Tigrice kao ljubimci žive oko 10 godina, iako je uz dobru njegu i puno pažnje moguće da požive i do 15. Nisu previše zahtjevne oko prehrane, uobičajene mješavine sjemenki dostupne po većini trgovina zadovoljiti će osnovne potrebe, no nužno je dodavanje povrća i nešto voća u prehranu, po mogućnosti svakodevno i što raznolikije to bolje. Mnoge tigrice će u početku odbijati i samo probati novu, drugačiju hranu na koju nisu navikle, no budite uporni, ne odustajte - u ime njihovog zdravlja i što dulje perioda kojeg želite provesti s njima. Stavite im na raspolaganje sipinu kost, jod i/ili kalcij kocku, kao poslasticu im možete povremeno davati bar za ptice u klasu, kao i mnoge druge trave i njihove plodove.

Vole se igrati, najpopularnije igračke sadrže perlice, papiriće, zvončiće, vrlo meko drvo za grickanje, grančice dopuštenog drveća, a mnoge će za vrijeme svakodnevnog puštanja (koje je nužno i obavezno) naći još mnoge druge igračke poput tipki na vašoj tipkovnici, žice od miša ili nekog drugog uređaja, drvenih predmeta, korica knjiga, papira/dokumenata, sjajnih predmeta... Vole i ljuljačke te im to često postane i omiljeno mjesto za spavanje. Treba ih redovito puštati i omogućiti im dovoljno letenja, jer su sklone debljanju, pa je dovoljno letenja i kretanja važna pretpostavka da bi ostale zdrave.

Što veću krletku im možete ponuditi, to bolje. Iako mogu "preživjeti" i u malenim krletkama kakve je moguće nabaviti u većini trgovina opremom za kućne ljubimce, mnogo više će uživati i biti mnogo aktivnije u većim krletkama, minimalne mjere za jednu do dvije tigrice ne bi smjele biti ispod 50cm širine i visine, te 30cm dubine kaveza. Hranu i vodu im mijenjajte svaki dan, tigrice su papige i stoga gule sjemenke - to može ostaviti dojam pune hranilice, što je varka jer je ista puna samo praznih ljuskica a same sjemenke su pojedene. Dno krletke čistite svaki dan ili ako koristite pijesak svakih nekoliko dana, bolje češće nego rjeđe.

Izvor podataka: http://www.papigice.net

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina