DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Rozenkolis

( 2 Votes ) 
User Rating:  / 2
PoorBest 
Details

 

Rozenkolis

Agapornis roseicollis

Rozenkolisi spadaju u porodicu agapornidi.To su male Afričke papige koje nastanjuju Namibiju i Bocvanu.U prirodi nastanjuju suhe i stjenovite predjele do 1600 m nadmorske visine. Rozenkolisi su poznati po svojoj vezanosti za svoga partnera pa se još nazivaju i ljubavne ptice.
Rozenkolisi su male ptice koje dostižu veličinu oko 15 cm. Za njih je karakteristično da imaju kratak rep i jak kljun. Oni su glasne,brbljive i energične ptice. Osnovna boja im je zelena sa crvenom glavom i podbratkom. Grudi su im zelenkasto žute a rep sa spoljašnje strane plavi. Zahvaljujući i svojoj popularnosti i lakom uzgoju ljudi su križanjem stvorili više od 70 raznih mutacija Rozenkolisa. Spolovi se ne mogu razlikovati golim okom i jedina sigurna metoda je DNK metodom. Mlade ptice imaju crnu osnovu kljuna do 5-6 mjeseca starosti. 
Rozenkolisi se relativno lako razmnožavaju u zatočeništvu. Ne rijetko se događa da im je nagon za razmnožavanje toliko jak da ženke iako su same u krletki počnu nositi jaja u kutu.Za njihov uzgoj je potrebna kućica 15 x 15 cm i 30cm visine. Rasplodnom paru treba redovno davati svježe grančice koje oni unose u kućicu gdje prave gnijezdo.Za njih je karakteristično kao i za sve ostale agapornidi da im je potrebna velika vlaga u gnijezdu. Zbog toga se i trebaju davati zelene grančice po mogućnošću grančice vrbe. One izgrickaju te grančice,ogule im koru i unose u kućicu. U vrijeme razmnožavanja treba im postaviti posudu u kojoj ženka može namočiti trbuh i na taj način povećala vlagu u kućici. Kada je sve spremno unutra ženka nosi 4 do 6 bijelih jaja, na njima leži samo ženka dok ih za to vrijeme hrani mužjak. Period inkubacije traje 20 dana. Kada se mladi izliježu ostaju u kućici još 32 dana. Nakon napuštanja gnijezda uz roditelje ostaju još 2 tjedna nakon čega su spremni za samostalni život. 

Rozenkolis papigu najbolje je držati u volijeri dimenzija 2 x 1 x 2 m, ili u većim sobnim krletkama. Ako ih držimo grupno, za tri para potreban je kvadratni metar prostora. Mlade ptice ne bismo smjeli držati na temperaturi nižoj od 10 stupnjeva. Moguće ih je držati u kolonijama s pticama njihove vrste, ali i sa drugim agapornisima. Vole se kupati, pa im treba staviti posudu za kupanje.

Hranimo ih mješavinom sjemenja od različitih vrsta prosa, svjetlice, zobi, nešto nigera, suncokreta i konoplje. Jako vole bar u klasu te proklijala pšenicu i poluzreli kukuruz. Uz sjemenje potrebno je davati voće, povrće i zelenje, te vitamine i minerale. U periodu othrane mladih potrebna je jajčana smjesa, te povećan unos mineralnih dodataka.

Uz odgovarajuću prehranu i adekvatan prostor ove papige mogu poživjeti i do 15 godina.

 

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina