DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

   

Rozela

( 2 Votes ) 
User Rating:  / 2
PoorBest 
Details

Crvena rozela (lat. Platycercus eximius) je vrsta papige koja pretežno naseljava jugoistočne dijelove Australije i Tasmaniju. Kao i većina papiga gnijezdi se u rupama panjeva i visokih stabala. U prosjeku žive oko dvadeset pet do trideset godina

Crvena rozela najčešće je duga između 30 cm i 32 cm što je svrstava u papige srednje veličine. Rozela ima crvenu glavu, grudi crveno-žute, (kod mužjaka je linija prelaska iz crvene u žutu jasno ovičena, dok je kod ženki perje razliveno), rep je zeleno-plav, zeleno-crna krila sa ljetnjim plavim perima, leđa su žuto-crno-zelena sa oblikom pera kao riblje krljušti. Ženka je nešto manja i sitnija i intenzitet boja njenog perja je slabiji.

Rozele spolno sazrijevaju u dobi od oko 8 mjeseci. Pare se jednom ili dva puta godišnje nakon čega ženka snese 4 do 7 jaja. Period inkubacije traje 21 dan, a u gnijezdu mladi ostaju 4-5 sedmica.

Crvena rozela je pitoma, ali vrlo nepovjerljiva, moguće ju je naučiti i da govori ukoliko je riječ o mladoj ptici. Oglašavaju se relativno nježnim tonovima i zvižducima.

Izvor podataka: http://bs.wikipedia.org/wiki/Crvena_rozela

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina