DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Povraćanje papiga

( 2 Votes ) 
User Rating:  / 2
PoorBest 
Details

POVRAĆANJE U SVRHU ZAVOĐENJA

Namjerno povraćanje s ciljem da ptica hrani drugu pticu ( mužjak ženku ) ili čak svog vlasnika pokazatelj je da se radi o ljubavnom udvaranju. Naime, naše ptice nemaju drugačiji način hranjenja potomstva osim da hranu donose u voljci. Voljka je organ peradi u koji se nakuplja hrana i iz kojeg ide u želudac. Kad se mužjak udvara ženki on joj mora dokazati da može othraniti legla na takav na takav način da najprije hrani nju. Svi znamo onu uzrečicu „Ljubav dolazi kroz želudac“. To svakako vrijedi za ptice.

Ručno hranjene ptice koje nemaju kontakt sa drugim pripadnicima svoje vrste vrlo često se fiksiraju na svog vlasnika i “zaljubljuju” se u njega. U vrijeme kad nastupi spolna zrelost odnosno želja za potomstvom, ptica kreće sa namjernim povraćanjem i pokušava hraniti svog vlasnika. Ona pritom ne misli ništa loše i ne shvaća da je to vlasniku odbojno ponašanje. Ukoliko vlasnik ne prihvati hranu koju mu njegova ptica nudi, ptica će je progutati i nakon nekog vremena pokušati ponovno. Ona nam samo pokazuje odanost.


Ignorirajte takvo ponašanje. Na svu sreću, razina hormona kod ptica varira tako da će pokušaj hranjenja vlasnika prestati samo od sebe. Eventualno pticu zaigravajte, odmaknite joj misli od potrebe za parenjem i neka se usredotoči na nešto drugo oko nje.

POVRAĆANJE KAO SPORADIČNA POJAVA

Ukoliko se povraćanje događa rijetko a nije uzrokovano gore opisanim ponašanjem, zasigurno se radi o privremenoj probavnoj smetnji. Osobito ako ptica u to vrijeme nije napuhana, nema nakostriješeno perje,
izmet je kompaktan i nema promjena u boji, razlog povraćanja može biti trenutna smetnja u želudcu. Naime, vrlo često naše papigice pojedu nešto što nije za nju namijenjeno ( gricne list biljke na našem prozoru, sastruže lak sa lakirane drvene površine i sl. ) i upravo to može uzrokovati povraćanje. Nema razloga za veću zabrinutost osim što trebamo spriječiti pticu da pojede hranu koju je izbacila.

Čak i poneka sjemenka u pakovanju može biti trula ili ju je zahvatio plijesan. Plijesan u manjim količinama može uzrokovati povraćanje dok je u velikim količinama otrovan. Neoprano, pesticidima tretirano voće i povrće može uzrokovati povraćanje. Trebamo izbjegavati hraniti ptice sa takvim namirnicama.

UČESTALO POVRAĆANJE

Kod učestalog povraćanja, ukoliko se radi o jednom segmentu niza ukazatelja na bolest ( napuhnutost perja, mamurnost, spavanje, bezvoljnost, proljev, … ) obavezno potražiti pomoć veterinara. Kao preventivu obavezno dati Enroxil 10-tnu otopinu u vodu za piće i pri posjeti veterinaru naglasiti da ptica pije antibiotik.

Poneke papige, osobito tigrice, imaju problem s Megabakterijom. Prvi simptomi su povraćanje, regurgitacija povraćenog sadržaja i bezvoljnost. Na žalost, lijeka nema. To je nešto slično kao kod nas ljudi kad imamo čir na želudcu. To je stanje u kojem ptici pomažemo tako da joj u vodu za piće nudimo jabučni ocat. Više o ovom slučaju u članku o Megabakteriozi.

KAKO POBOLJŠATI PROBAVU PTICE?

Kako bi se izbjegle probavne smetnje trebamo paziti da ptica ne jede pesticidima tretirano voće i povrće, da nema kontakt sa otrovnim cvijećem u našem stanu, da svakodnevno ima pristup posudi sa gritom u koji možemo umiješati i malo ugljena za ptice. Pticama možemo ponuditi i Santalina K3 dodatak povremeno kako bi vratili biofloru na razinu potrebnu za optimalnu probavu. Izbjegavati davanje sjemenja kojem je istekao rok valjanosti ili sjemenke koje su vlažne, pljesnive i proklijale bez naše kontrole.

 Izvor podataka: drazesne-papigice

 


Pri regurgitaciji hrana se vraća na usta iz jednjaka i voljke, a kod povraćanja ona dolazi iz želuca i crijeva. Također, hrana koja je regurgitirana nije probavljena, za razliku od povraćene hrane koja je zahvaćena određenim stupnjem probave. Prije akta regurgitacije tigrica obično zabacuje glavu naprijed-nazad. Regurgitacija je česta posljedica prejedanja, osobito ako je riječ o poslasticama.

 Povraćanje je obično znak bolesti i to najprije probavnog sustava. Postoje mnogi uzroci, a najčešće su infekcije želuca i crijeva, uzrokovane bakterijskim (Mycobacterium, megabacteria, Pasteurella, Salmonella), gljivičnim (oidiomikoza, Candida, Aspergillus, Mucor,), protozoarnim (trihomonijaza) infekcijama te parazitima kapilarijama, Plasmodium, Giardia, Coccidia. Osim navedenog, povraćanje može biti i posljedica stranog tijela, kamenaca, proširenja i upale voljke te oboljenja ostalih organskih sustava od koji su najčešće bolesti srca, jetre, upala gušterače, bolesti bubrega, dijabetes, perotonitis, itd. Svakako treba obratiti pažnju i na hranu kojom hranite svoju ptičicu jer su osobito mlade ptice osjetljive na temperaturu i konzinstenciju hrane te na višak proteina i vitamina D u hrani. Manjak vitamina A, E, selena te višak željeza, također mogu biti uzrokom povraćanja.

 Obratite pažnju imate li kakvo bilje u kući koje bi moglo biti toksično, a ptica je mogla doći u doticaj s istim.

 Starije ptice podložne su i neoplastičnim oboljenjima, od kojih su česti papilomi, leiomiomi, adenomi, fibromi, koji također mogu biti uzrokom problema s probavom.

Izvor podataka : Pet-centar

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina