DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Poremećeno ponašanje ptica

( 1 Vote ) 
User Rating:  / 1
PoorBest 
Details

 Poremećeno vladanje ptica

Poremećeno vladanje ptice kućnog ljubimca je vrlo čest problem zbog kojeg vlasnici dolaze specijalistima veterinarima. Poteškoće najčešće započinju dosadom i često se razviju sve do neuroza. Inteligentne papige zahtijevaju mnoštvo različitosti kako se ne bi dosađivale. Uzroci dosađivanja su: premali kavez, nedovoljno igračaka, jednoličan okoliš, neizlaženje iz kaveza, nepodoban raspored prečki, osamljenost i nedovoljna pažnja vlasnika. Dosada je glavni podupirući čimbenik za većinu specifičnih oblika poremećenog vladanja, ali posebno je osnova vrištanja i samoranjavanja.

Ptice mogu reagirati na svaku promjenu u okolišu. Neuroza je izraz koji se upotrebljava za opis psihičkog stanja Ijudi, no mnogi autori su mišljenja da ga možemo idealno primijeniti na vladanje zapaženo kod ptica koje nisu prilagođene okolišu i načinu života. Neurozu izazovu i događaji u kući, poput seljenja, učestalih posjeta i stalnog uznemirivanja ili promijenjeno ponašanje vlasnika. Neke ptice su vrlo neurotične zbog drugih kućnih Ijubimaca. Držanje ptice u premalom kavezu najčešći je uzrok neuroze. Vrlo društvene vrste, poput tigrica i nimfi, često obole ako ih se odvoji od pripadnika iste vrste. Ako se pak drže izdvojeno, ne bi smjele čuti ili vidjeti druge ptice. Tada nastaju frustracije u želji da ostvari fizički kontakt.

Privatnost je papigi neophodna. Mračna kutija omogućuje ptici skrivanje i u njoj se osjeća sigurno. Divlje papige mnogo vremena provode i tražeći hranu, što je dodatak drugim aktivnostima. Nuđenje hrane, obično ad libitum i držanje papige u ruci može izazvati neurozu ili psihogeno prežderavanje, te pretjeranu debljinu. Radi sprječavanja te pojave, dobro je točno odrediti vrijeme hranjenja. Ptici s psihogenom polidipsijom treba pijenje vode ograniči na dva puta po 10 minuta dnevno. Takvu pticu trebalo bi pregledati radi moguće bolesti.

Kažnjavanje ptice također može izazvati neurozu, zbog straha, ali i Ijutnje, jer taj postupak nije u stanju dovesti u vezu sa svojim prethodnim vladanjem. Neuroza se u početku ne čini značajnom. Može biti očitovana nastojanjem ptice da dosegne prečku, skakanjem s prečke na prečku, stalnim trešenjem glave u obliku broja 8, ili stalnim njihanjem glave s jedna na drugu stranu. Da ne bi došlo do pojave specifičnih oblika poremećenog vladanja, dosadu ili pak neurozu na vrijeme treba prepoznati i suzbiti, a neurotične i agresivne ptice u zdravoj skupini ukloniti, jer mogu uznemiriti čitavo jato.

Svi oblici poremećenog vladanja uklanjaju se, prije svega, treningom takve ptice. Kad jednom prihvati zapovjedi, dodatni napori potrebni su s vremena na vrijeme radi očuvanja interesa ptice, a i očuvanja dovoljno čvrstog odnosa ptica-trener. Osim mladih, i odrasle ptice s problemom vladanja moguće je trenirati.

Izvor podataka:

PRUKNER-RADOVČIĆ, Estella 
  Bolesti ptica kućnih ljubimaca : 
  skripta / Estella Prukner-Radovčić, Hrvoje 
  Mazija. - Zagreb : Veterinarski fakultet, 
  Zavod za bolesti peradi s klinikom, 2006. 
   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina