DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Pretraživanje  

   

Postani član Udruge  

   

Povoljno prodajem golubove:
Engleske Velike Gušane,
Paunaše i Perikere
Stijepan Mesić
G.Gračenica
Zagrebačka 100
Tel.:044 657100

   


   

   

Periker

( 1 Vote ) 
User Rating:  / 1
PoorBest 
Details

 

Periker je jedna od najstarijih pasmina golubova, nastala u Indiji, odakle su njegov pretke nizozemski i belgijski pomorci donijeli u 16. stoljeću u Europu.

Ova pasmina je pogodna za ograđene prostore, volijere i prostrane golubnjake. Periker pogodan za uzgoj, a roditelji veoma dobro hrane svoje mladunce, ali treba pripaziti da ih prilikom hranjenja ne zalijepe za prednji dio perike i tako iznesu iz gnijezda.

U vrijeme hranjenja mladih roditelji su prljavi i neugledni i neki uzgajivači im režu perike. To je korisan potez ali unakažava cijelo jato koje se drži upravo zato da bi se uživalo u njegovoj ljepoti i ukrasu - perici. Bolje je podmetati jaja ove pasmine pod golubova druge pasmine. Ove golubove treba umjereno hraniti, jer su suviše uhranjeni primjerci tromi i opuštenog i labavog perja pa je njihov izgled manje privlačan.

Uzgojem se nastoje dobiti fine i vitko građene jedinke, po mogućnosti što sitnijeg tijela, što manjeg stasa, ne predugog tijela, sa uskim grudima, dugim i unazad savijenim vratom i dugim i bogatimperjem glavnog ukrasa ove pasmine - perike.

Cijelo tijelo ove pasmine je usko, što manje, sa niskim nogama, ponosnog, izazovnog i uspravnog stava. Treba davati dojam vatrenog, zauzdanog konjića. Perika je najvažnija točka za ocjenjivanje ovih golubova na izložbama. Mora biti dugog, mekog perja, puna, dobro razdjeljena i sa obje strane glave ravnomjerno razvijena tako da podsjeća na cvijet krizanteme. Perika se sastoji od četiri djela: kape, lanca ili spojnice, grive i ruže. Standardne boje su crna, crvena, žuta i plava u kombinaciji sa bijelom a ima i bijelih jednobojnim kao i šarenih u raznim kombinacijama.


Izvor podataka: http://hr.wikipedia.org/wiki/Periker

   

Uzgajivač golubova

Periker

Miroslav Božiček

Škarje 17, G. Gračenica

Tel.: 044 657 242

   

Uzgajivač golubova

Periker

Stjepan Mesić

G.Gračenica 100

Tel.: 044 657 100

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina