DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Pretraživanje  

   

Postani član Udruge  

   

Povoljno prodajem golubove:
Engleske Velike Gušane,
Paunaše i Perikere
Stijepan Mesić
G.Gračenica
Zagrebačka 100
Tel.:044 657100

   


   

   

Paunaš

( 2 Votes ) 
User Rating:  / 2
PoorBest 
Details

 

Paunaš

Podrijetlo:

Jedna od najstarijih pasmina golubova, koja je iz Indije u 16. stoljeću uvezena u Europu.

Pri paradnom stavu golub se kreće na vrhovima prstiju, glave zabačene unazad koja pri tome leži na bazi jastučića repa. Tijelo je zaobljeno sa svih strana, stav je dubok i širok, prsa su uzdignuta, dok se tanka krila čvrsto priljubljuju uz tijelo i prolaze ispod repa. Rep je blago konkavan,uspravno nošen,  širok i pljosnat koliko god je moguće. Gledano sa strane, skoro je vertikalan, dobro zatvoren i zategnut.

Pasminska obilježja:

Glava:  mala, nježna, blago zaobljena i glatka

Oči:  tamne kod bijelih i sivih onih kod kojih je bijela boja dominantna na glavi, biseraste i narađaste kod ostalih boja s tim da prednost uvijek ima biserno oko. Obočnice su uske i neupadljive u skladu s bojom perja, svijetle do tamne.

Kljun:  srednje dugačak, vitak, svijetao kod bijelih, crvenih, žutih, štitastih i obojenorepih.

Vrat:  vitak, lagan, elegantno i nježno savijen. Dužina je uvijek u skladu s dužinom leđa, tako da je glava čvrsto prirubljena uz prednju jastučicu repa i ne prolazi kroz nju.

Trup:  mali do srednje velik, kratak, loptast. Prsa i trbuh tvore jednu neprekinutu liniju. Teži se zaobljenosti sa svih strana, leđa su na sredini nešto konkavna.

Prsa:  široka, puna, dobro zaokružena, jako uzdignuta.

Jastuci:  puni, zategnuti, visoki koliko je moguće, repno perje pokrivaju sprijeda i straga. Prednji jastuk služi kao naslon za glavu, dok je stražnji potpora repu, širok, gust i zategnut.

Krila:  uska, zatvorena, usko naliježući. Letna pera gledano sa strane neznatno su pružena iza repa. Pramac krila je prekriven prsnim perjem.

Rep:  u skladu sa većinom tijela, bolje manji nego nerazmjerno velik rep, blago konkavan, s obje strane lagano doseže tlo, vrlo gust i zategnut, sastavljen od dugih i širokih pera pravilno raspoređenih, svako pero je pokriveno sljedećim. Broj pera nije najbitniji u vrednovanju kvalitete repa. Zastavice pera dobro zatvorene, blaga friziranost je dozvoljena.

Noge:  neoperjene, kratke, snažne, široko postavljene, ispred trupa. Bedra su gotovo prekrivena trbušnim perjem i nastavljaju liniju prsiju bez prijeloma.

Perje:  zategnuto i gusto

Grube greške:

Pogrešan ( neodgovarajući ) tip, predugo tijelo, nedovoljno zaokruženo tijelo, predugačka ili prekratka leđa, jako vidljiv pramac krila, razdijeljena prsa, kroz rep prebačena glava, jako nazad postavljene noge, previsok stav, prekratke goljenice, predugačka letna pera, ljevkast rep, kišobranast rep, krivo nošen rep, premali ili šupljikav rep, usko ili mekano perje repa, perje na nogama, vrlo pogrešne boje ili crtež.

 

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina