Pretraživanje  

   

Postani član Udruge  

   


   

Kunići - problemi sa zubima

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

KUNIĆI – problemi sa zubima

Za kunića su zubi neprocjenjivo oruđe ( alat ), koristi ih za  hranjenje, higijenu, istraživanje, preoblikovanje i označavanje svog okoliša.

Očuvanje zubi i prepoznavanje bolesti su jako bitni za opće stanje kunića. Jedan od najvećih problema kod kunića su nepravilan ugriz i predugi zubi.

Kunić prilikom rođenja već mijenja mliječne zube u stalne, koji su bjelkasti jer caklina nije obojena.

Kunić ima sve ukupno 28 zubi, sjekutići – koji su okom vidljivi , te premolari i molari koji se mogu vidjeti tek pri detaljnom pregledu. Poslije sjekutića nalazi se usni nabor zbog kojeg nisu vidljivi premolari i molari. Sjekutići, premolari i molari stalno rastu i kunić ih treba stalno upotrebljavati.  Sjekutići rastu i do 3 mm tjedno i to donji puno brže od gornjih. Premolari i molari imaju ravne ugrizne plohe, i najčešći problem zbog krivog trošenja zubi  javljaju se oštre zubne špice.

NAJČEŠĆI  PROBLEM  U  USNOJ  ŠUPLJINI  NEPRAVILAN UGRIZ – MALOKLUZIJA

 Nepravilno poravnavanje zubiju donje i gornje čeljusti kada su usta zatvorena.

Posljedica

 -         genetika

-          ozljeda zubi ili čeljusti

-          nepravilan rast kod sistemskih bolesti.

Kod mladih kunića najčešće je riječ o genetici ( brahignacija ) gdje je nemoguće popraviti i izliječiti nastali problem.

Kod starijih kunića uzrok može biti nepravilna prehrana, nepravilna potrošnja zubi ( predugi zubi ). Zbog promjene na premolarima i molarima pate i prednji zubi koji postaju predugi i dolazi do nemogućnosti zatvaranja usta.

PREDUGI   KORIJENI   ZUBA  

Kod premolara i molara ukoliko se ne troše pravilno i više ne mogu rasti u usnoj šupljini javlja se problem produljivanja korijena koji počinju rasti u kosti. Često se dešava da korijen probije kost te je vrlo česta pojava oteklina ili gnoj po bradom. Kod gornjih premolara i molara često dolazi do oštećenja suznih kanala, nosne šupljine i očiju.

ZUBNE  ŠPICE NA PREMOLARIMA I MOLARIMA

Ukoliko kunić u svojoj svakodnevnoj prehrani ne jede dovoljno sjena, najčešći problem koji se javlja su zubne špice. Zubna ploha premolara i molara je ravna i prilikom žvakanja sjena kunić pomiče gornju i donju čeljust dovoljno tako da se ta ploha pravilno troši. Ukoliko to nije tako s bočne strane zuba počinju rasti zubne špice koje ozljeđuju sluznicu usta i jezika, i pri tome kunić najčešće prestaje jesti.

ŠTO MOŽETE UČINITI SAMI

Prvo pregledamo glavu izvana u području obraza. Kunića stavimo u naručje, okrenemo ga glavom od sebe i pipamo istovremeno obje strane gornje i donje čeljusti Ukoliko naiđemo na nesimetrične izbočine i životinja pokazuje bunjenje prilikom takvog pregleda možemo pretpostaviti da postoji problem u usnoj šupljini. Moramo dobro pregledati oči , posvetiti pažnju na suzenje ili upalu, iscjedak iz nosa i teško disanje koji su znak o problemima u usnoj šupljini. Ispod brade nalazi se žlijezda za označavanje mirisa, pregledamo to područje da nema još nekih oteklina.

  • §Pregled  sjekutića

Na gornjoj čeljusti nalaze se dva veća i iza dva manja sjekutića. Na doljnoj čeljusti su dva sjekutića. Dok je čeljust mirna, gornji sjekutići prekrivaju donje. Ukoliko su zubi tamni ili je upaljeno zubno meso ( crvenilo ), znakovi su oboljenja kod kunića.

  • §Pažljivo promatranje životinje

Jako je bitno da se na vrijeme primijete promjene na premolarima i molarima. To je vrlo teško s jedne strane , jer uvid u njihovo stanje imamo tek kada je životinja u anesteziji i to radi isključivo veterinar Neki od znakova bolesti su  pojačano slinjenje, želja za drugom hranom (odbija tvrdu hranu), ne jede usprkos apetitu, otekline na glavi, gubitak sjaja dlake, postepeno mršavljenje, zadah, škrgutanje, promjene u ponašanju ˙(bezvoljnost), smanjenje izmeta.

  • §Preventiva

Primjerena prehrana  – posebnu pažnju posvetiti materijalu za žvakanje ( prirodno drvo, posušene borove grančice)

Nepravilan ugriz – vrlo često se kod te pojave između zubi skuplja dlaka i hrane. To se može riješiti četkanjem ( s mekom i navlaženom dječjom četkicom za zube). Te redovito češljanje prilikom čega se odstranjuju suvišne i odumrle dlake.

Redoviti pregled i minimalno 1x mjesečno vaganje.

Ukoliko primijetite promjene u ponašanju, najbolje je odmah otići do veterinara jer ukoliko je bolest napredovala teže je riješiti problem, puno vjerojatnije su komplikacije kod liječenja.

  • §Primjerena prehrana 

Kunići su biljojedi čiji bi se obrok morao sastojati od čvrste , zelene , vlaknaste hrane i svježe posušene trave. Takva hrana je energetski siromašna ( 20% sir.vlaknine, 15% proteina i 2-3% masti. Organizmu treba puno više takve hrane da bi se dovoljno opskrbio potrebnim sastojcima, no pritom puno žvače i na taj način pravilno troši zube.

Prehrana temeljena na travi – specifičnost sadrži silikatne kristale, koji bruse zube, tih kristala nema u lisnatom djelu bilja zbog toga je ta vrsta hrane manje primjerena.

Briketi – prisiljavaju kunića na drugi način hranjenja. Drobljenje bez gibanja čeljusti u stranu.  Takva hrana sadržava posebno malo vlakna , puno više masti i ugljikohidrata.

Žitarice, sjemenje i gomolj kunić najmanje žvače , a energetski je jako bogato. Žitarice imaju vrlo malo Ca koji je vrlo bitan za zdravlje usne šupljine i drugih životnih funkcija. Takvom prehranom kunić ne troši dovoljno zube, nastaju zubne špice i dolazi do ozljede sluznice i jezika, što dovodi do promjena u ponašanju i jedenju.

Izvor podataka: http://www.specijalisticke-veterinarske-ambulante-markovic.hr/informacije/kunici-%E2%80%93-problemi-sa-zubima/

Kokcidioza

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

 

Kokcidioza je uobičajena i česta parazitarna bolest kunića, a kunići koji je prebole (bez liječenja) ostaju nosioci uzročnika doživotno.

Prema vrsti uzročnika i organu kojeg "napada" dijelimo kokcidiozu u dvije anatomske forme: jetrena (uzročnik Eimeria stiedea) i crijevna (uzročnici E. magna, E. irresidua, E. media, E. performans). 

Kunić se invadira, u oba tipa bolesti, gutanjem sporuliranih oocista, koje se nalaze u zagađenoj hrani i vodi.

Kod jetrenog oblika kokcidioze posljedice i intezitet oboljenja ovisi o broju progutanih oocista te su mladi kunići prijemljiviji i postaju anoreksični, s vrlo grubom, ispucanom i mutnom dlakom. Ovaj oblik bolesti u većini slučajeva je subklinički (znakovi bolesti nisu izraženi i uočljivi) te se nakon uginuća obdukcijom mogu na jetri naći manji žutobijeli čvorići ili noduli. U početnom stadiju bolesti čvorići su prozirnijeg sadržaja i sitni te vremenom koaliraju (spajaju se), a također se mogu pronaći lezije ili oštećenja parenhima jetre s mliječno-sirastim sadržajem.

Dijagnosticiranje kokcidioze bazira se na temelju nalaza obdukcije, mikroskopskog patohistološkog nalaza i fekalnom flotacijom (za života) obavljene samo od strane stručne osobe, patologa i parazitologa veterinarske medicine. 

Crijevna kokcidioza kunića liječi se sulfadimidinom (Sulfadimidin 32%) koji se životinjama daje u vodi za piće. Terapija se provodi po uputi veterinara. Kunićima je u tom periodu dobro dodati i neki od probiotika koji će obnoviti crijevnu mikrofloru i podržati pravilnu peristaltiku crijeva.

U ponudi Pet centra je "Florentero" pasta koja ima prebiotski i probiotski učinak. To znači da sadrži poželjne bakterijske sojeve, kao i hranjive komponente koje podržavaju ovu populaciju "dobrih" mikroorganizama u crijevima kunića. Za stabilnu probavu kunića je od najvećeg značaja da im je uvijek na raspolaganju dovoljna količina kvalitetnog sijena.

 

Izvor podataka: http://moj.pet-centar.hr/Male-zivotinje/Kokcidioza-parazitarna-bolest-kunica-5613.html

Miksomatoza

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

 

Miksomatoza kunića je zarazna bolest koja se očituje stvaranjem čvorića u koži i potkožju na području glave, genitalijama, nogama. Uzročnik je virus sličan virusima boginja. Postoje dva tipa virusa : tip J.Amerika i California.
Izvori zaraze su : bolesni kunići, njihovi sekreti ( iz nosa i očiju ), lešine. Ova bolest se širi izravnim dodirom, kupovinom bolesnih kunića, ubodom komaraca, buha i sl, te prko ozljeđene kože.
Ptice i čovjek mogu prenositi bolest, a veliku ulogu imaju komarci, krpelji, buhe i uši .
Europski divlji i pitomi kunić vrlo su prijemljivi na ovu bolest.

SIMPTOMI BOLESTI:

temperatura se poveća do 42C

PROMJENE NA OČIMA: otečenje kapaka do velike mjere, vidljiv gnojan iscjedak iz očiju
PROMJENE NA ANOGENITALNOJ REGIJI: pojava upalnih edema na anogenitalnoj regiji
PROMJENE NA KOŽI: pojava čvorića u potkožju, uškama, ekstremitetima,glavi različitih veličina, od tuda naziv lavlja glava u kunića. Pojava edema u sluznici prorodnih otvora, kunić otežano diše i ako bolest pređe u kroničan tok, kunić umire od ugušenja.

DIJAGNOSTIKA : se postavlja na temelju kliničkih simptoma, koji su vrlo karakteristični i teško ju je zamijeniti za koju drugu bolest.
Sigurnu potvrdu može dobiti i veterinar nakon što će materijal uzet za sumnjive životinje poslati na veterinarski institut.
VETERINARSKI INSTITUT O MIKSOMATOZI KUNIĆA

LIJEČENJE: u terapiji ove bolesti pokušalo se sa različitim lijekovima sulfonamidima, kemoterapeuticima, antibioticima i sl. do danas nema lijeka za ovu bolest.

Što sada??
Trebate znati da se ova bolest suzbija po zakonu, a to znači da se sve bolesne životinje trebaju usmrtiti i neškodljivo ukloniti. Sva njihova oprema ukoliko se može treba ju dezinficirati, a akom materijal to ne dozvoljava zapaliti.

Najbolja zaštita kunića je spriječiti u što većoj mjeri pojavu komaraca,buha i krpelja u nastambama, te ukoliko se radi o uzgoju spriječiti kontakt sa divljim kunićima, u zemljama gdje postoji životinj vakcinirati.
Moram napomenuti da kod nas vakcina nije registrirana

 

Izvor podataka: http://veterinarskikutak.blog.hr/2007/03/1622385041/miksomatoza-kunica.html

Otežano disanje kunića

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

 

Bolesti kunića na koje bi moglo upućivati otežano disanje su najčešće infekcije gornjih ili donjih dišnih putova, strana tijela ili bolesti zubi.

Od infekcija gornjih dišnih putova, najčešća je pastereloza.

 

Uzročnik ove bolesti je bakterija Pasteurella multocida, a tipični  znakovi bolesti su rinitis, kihanje, konjunktivitis i iscjedak iz nosa (proziran ili žućkasto-bjelkast). Oboljele se životinje obično glasaju kroz nos i proizvode zvukove poput hroptanja.

Od bolesti donjih dišnih putova najznačajnija je upala pluća kod koje se javljaju simptomi poput glasnog i oštrog disanja. Životinje podižu glavu i istežu vrat kako bi došle do kisika. Uzročnici su uglavnom bakterije i to opet najčešće P. multocida.

Od neinfektivnih bolesti donjih dišnih putova treba svakako spomenuti i okolišne iritanse i alergene. Oni mogu biti primarni uzročnici ili tek predisponirajući faktori za razvoj bakterija. Urin kunića zna često predstavljati ozbiljan problem u slabo ventiliranim kavezima jer djeluje kao jaki iritans.

Otežano disanje mogu nažalost uzrokovati i neki tumori. Primarni tumori pluća su dosta rijetki, ali se nešto češće znaju javljati timomi i limfosarkomi.

Što se tiče stranih tijela, ponekad se zna dogoditi da se komadić sijena ili zrno hrane zaglavi negdje u nosnim prohodima što uzrokuje smetnje u disanju. Slične probleme mogu uzrokovati i nosni polipi, ali su, iznenađujuće, daleko češći uzročnici hroptanja problemi sa zubima.

Zubi u kunića znaju često prerasti i dovesti do elongacije korijena. U takvim slučajevima korijen zuba gornje čeljusti zna izrasti toliko da može uzrokovati upalu ili čak infekciju koja se širi u okolno tkivo i sinuse.

U svakom slučaju, za točnu dijagnozu trebalo bi obaviti detaljni klinički pregled za što preporučam, ako ste u mogućnosti, kolege na Veterinarskom fakultetu koji se češće susreću s ovakvim kazusima.

 

Izvor podataka: http://moj.pet-centar.hr/Pitajte-nase-veterinare-Male-zivotinje/Otezano-disanje-kunica-6780.html

 

   

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina