DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Orpington

( 9 Votes ) 
User Rating:  / 9
PoorBest 
Details

 

Dostojanstvena pojava i popunjenost u obliku kocke. Potpuno je ista visina, širina i dužina tijela, jako perje i nizak stav.

Vrat treba biti srednje dužine i dobro popernjen.Rep pijetla je bogat i pun srpastog perja. Sedlo je široko. prsna linija je niska a trbušni dio je dobro popunjen. Lijepo paperje pokriva skoro cijele kratke butove i noge.

Kokoš izgleda malo sabijenija u proporcijama sa lučnom leđnom linijom koja se ne gubi. Njena najviša tačka je prije spoljnjeg vrha repa. Na maloj glavi nalazi se jednostavna uspravna krijesta, malo niža od pijetlove, sa četiri ili pet zubaca. Kraj krijeste treba da je na potiljku.Vratna krijesta je okruglasta i crvene boje. Traži se da kljun bude veoma jak. Boja očiju je narandžasto crvena do crne, u zavisnosti od boje perja.

Orpingtoni nisu samo izložbena rasa nego su korisni za meso i jaja. Odgajivači ih hvale zbog robusnosti, brzog rasta, malog prostora za odgoj i mirne naravi. Ima ih izvanrednih boja, bogate forme i lijepog perja. Nisu zahtjevni i laki su za odgoj. Pilići su napredni, meso je dobre kvalitete.

Njima ne treba visoka ograda jer nisu letači. 
 

Težina: pijetao 3 do 4 kg,
           kokoš 2,5 do 3,5 kg
 

Veličina prstena: pijetao - 22
                         kokoš  -  20 

 

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina