DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Nimfa

( 3 Votes ) 
User Rating:  / 3
PoorBest 
Details

 

Nimfe su po omiljenosti odmah druge iza tigrica kao kućni ljubimci. Kada se pripitome često su vrlo mazni i traže da ih se puno češka po glavici. Mužjaci su većih glasovnih sposobnosti nego ženke, neki nauče i pokoju riječ, a većinom mogu dobro zviždati razne melodije. Relativno glasno i specifično se udvaraju, nekim ljudima njihova frekvencija pričinja neugodu, pa je stoga dobro obratiti pažnju na to prije odnosno prilikom kupovine. Na perju imaju specifičan prah koji im pomaže u održavanju perja, no bez obzira na isti vole se kupati pa im treba redovito nuditi posudicu s vodom ili špricanje iz špricalice za cvijeće (koja služi samo toj svrsi).

Potrebno im je 10-ak sati sna u relativno mračnoj prostoriji kako bi preko dana mogli biti vesele, aktivne papige kakve su po prirodi. Često su vrlo dragii ljubimci za djecu, no uz manju djecu treba nadgledati interakciju kako ne bi slučajno bilo stradalih, jer ipak mogu i dosta jako ugristi ukoliko se osjete ugrožene, iako će u većini takvih situacija pobjeći. Treba ih redovito puštati, svaki dan bar sat dva, a bolje i više. Kavez im ne bi smjeo biti premalen, vole se kretati i penjati. Minimalno 60 do 70cm u širinu i visinu, te 40cm u dubinu trebalo bi biti obavezno, a bolje je i dosta više od toga.

U sobi im slobodno ponudite igralište na kojemu će u pravilu rado boraviti, a dok su vani obratite pažnju gdje se sve skiću kako se ne bi uvalili u nevolje, jako vole istraživati, a često ih tamne rupe i prorezi magično privlače (u njima vide potencijalno gnijezdo). Kako bi imale dovoljno energije, ptorebno ih je zdravo hraniti. Osnovu prehrane kod papige nimfe čini mješavina sjemenja za srednje papige, no dopunska prehrana i poslastice su temelj za dug i zdrav život. Veliki su  ljubitelji jabuka, krušaka i svih vrsta mekanog voća. Vitaminiziranje se mora provoditi barem dva puta godišnje,a sipina kost im kao osnov minerala mora biti stalno dostupna. Iako su otporni; na hladnoću, pa čak i zimi mogu biti vani, bolje ih je tijekom zime držali u toplom prostoru.

Izvor podataka: http://www.papigice.net

 

   

Uzgajivač papiga

Nimfa

Ivan Herceg

N.Brdo 70a, Husain

Tel.: 044 606 412

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina