DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Lijećenje poremećenog vladanja ptica

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0
PoorBest 
Details

 Liječenje poremećenog vladanja

Ukoliko se ustanovi da je primarni razlog neuroza, valja je spriječiti, ne samo kod čupkanja da se omogući ponovni rast perja, već i onemogući daljnji razvoj nekog drugog lošeg vladanja. Trening je prvi stupanj kojim se pokušava suzbiti ova loša navika. Kažnjavanje ptice koja se čupka, stavljanjem u zatamnjenu kutiju ili prostor u početku može biti korisno. Da bi se perje lakše nadomjestilo, potrebna je pravilna hranidba s dovoljno bjelančevina, kalcija i energije. Vlasnik treba više pažnje posvećivati ptici i to posredno i neposredno. Pomaže i često mijenjanje okoliša i zaokupljanje ptice igračkama. Potištenu pticu treba izvaditi iz kaveza, ali joj omogućiti i potrebnu privatnost. Dobro je svjetlosni period svesti na 8-12 sati dnevno. Pticama treba omogućiti kupanje ili ih dnevno prskati vodom. Koristi se i “elizabetski” okovratnik radi sprječavanja daljnjih ozljeda. Psitacine ne vole okovratnike, te se preporuča hospitalizirati ih nekoliko dana, sve dok se priviknu i stanu jesti normalno.

Ukoliko navedeni postupci nisu uspješni ili kao dodatna pomoć u nekim prije navedenim postupcima liječenja, primjenjuju se lijekovi. Mogu se dati trankvilajzeri poput dijazepama ili fenobarbitona, koji smiruju neurozu. Liječenje tiroksinom također je od koristi. Započinje visokom dozom koja potiče mitarenje, a zatim se smanji na četvrtinu i daje tijekom naredna četiri tjedna. Dobro djeluje i megaestrol acetat u hrani, a alternativno, medroxyprogesteron acetat intramuskularno ili clomipramine HCI.

Psihotropni lijekovi (npr. Haloperidol u dozi 0,1-0,2 mg/kg p/os) također se mogu koristiti za rješavanja problema gdje se jednako uspješno, bez njih, uz pomoć sistemske desenzibilizacije može pomoći. U tim slučajevima, lijekovi mogu učiniti princip mijenjanja ponašanja manje napornim i učinkovitijim. Prema tome, neophodno je prvo dati lijek za probu, kako bi odredili ima li utjecaja na ponašanje. Ukoliko se promjena ponašanja ne uoči, čak i nakon primjene različitih doza, onda više nema smisla upotrebljavati taj lijek, već treba pokušati s drugim. Ako uočimo povoljno djelovanje, dajemo ga dok se metoda ne ustali, s ciljem da se lijek s vremenom izbaci iz uporabe, a modificiranje ponašanja se nastavlja.

Izvor podataka:

PRUKNER-RADOVČIĆ, Estella 
  Bolesti ptica kućnih ljubimaca : 
  skripta / Estella Prukner-Radovčić, Hrvoje 
  Mazija. - Zagreb : Veterinarski fakultet, 
  Zavod za bolesti peradi s klinikom, 2006. 
   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina