DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Kanarinac

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0
PoorBest 
Details

Kako mu i samo ime kaže, kanarinac dolazi s Kanarskih otoka, gdje su ga prije 500 godina prvi uočili i udomaćili Španjolci. Od 17. stoljeća Talijani, Englezi i Francuzi počinju s uzgojem i križanjem različitih vrsta kanarinaca, tako da danas u svijetu postoji oko 320 vrsta različitih kombinacija boja. 

Kako ptice nisu stvorene da žive u malim kavezima, omogućite im što veći prostor za život i kretanje. Krletka bi trebala biti više prostrana nego visoka, minimalno 40 x 60 cm. Nemojte krletku držati na suncu, propuhu ili blizu klima-uređaja, u kuhinji, kod velikih isparavanja" Sa zalaskom sunca, krletku prekrijte kako bi kanarinac imao svoj mir. U krletku postavite hranilicu, pojilicu i prečke, koje ne bi trebale biti predebele. Možete postaviti i grane od breze ili vrbe.

Na prečkicama ili grančicama različitih debljina ptice jačaju prste. Stavite u krletku i razne igračke: zvončiće, ogledalca, ljuljačke, ali omogućite kanarincu da ima dovoljno mjesta za letenje. 3 - 4 puta tjedno ponudite Vašem kanarincu kadu za ptice s mlakom vodom, jer obožava kupanje. Nemojte često premještati krletku, jer se tada kanarinac osjeća nesigurno.

Kanarinci jedu gotovu mješavinu sjemenki za kanarince, jabuke, naranče, banane, kruške, breskve, špinat, blitvu, povremeno i tvrdo kuhano jaje. Ponudite im i mineralni kamen te sipinu kost. Svježa voda treba biti dostupna cijelo vrijeme.

Kanarinci su spremni razmnožavati se tek kada dan traje barem 12 sati. šenka izleže do 8 jaja (u prosjeku 4) te se nakon 14 dana inkubacije izlegu ptići.O njima se brinu oba roditelja, a 18 dana nakon što se izlegu, napuštaju gnijezdo. Vrlo je čest uzgoj kada ženka sama othranjuje mlade, ali je ipak puno bolje i ljepša kombinacija kada u tome učestvuje i mužjak. Za vrijeme othrane mladih roditelje treba pojačano hraniti, a posebno su podesne gotove Pate mješavine mekane hrane.
Izvor podataka: http://moj.pet-centar.hr/Ptice/Kanarinac-973.html

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina