DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

   

Japanska prepelica

( 1 Vote ) 
User Rating:  / 1
PoorBest 
Details

Najkasnije sa sedam tjedana, a većinom i ranije prepelica je spolno zrela. To znači da nakon najviše 17-dnevno inkubiranja jaja iz jednog 10 g teškog pileta nastane odrasla prepelica od 110 g i počinje nositi jaja. Starije prepelice su teže, oko 125 g. Posebne linije za nesilice u razdoblju od 200 dana proizvode i do 160 jaja. U dobi od otprilike 28 tjedana sposobnost nesenja opada.

 Godišnja učinkovitost iznosi oko 300 jaja. Takav uspjeh u nesenju zahtijeva dakako  ispravno držanje prepelica srežimom svjetla,stalnom temperaturomiposebnom hranidbom

 Masa jednog jaja je između 10 i 14 g. Po okusu su prepeličja jaja slična kokošjima i  pripravljaju    se na različite načine. Zbog svoje male težine omiljen su sastojak plata  na domjencima ili služe  kao prilog salatama.

 

 

 Japanske prepelice uzgajaju se najviše zbog jaja ljekovitog djelovanja na ljudski organizam.    Brojna ispitivanja i pokusi znanstvenika u Japanu, Kini, Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Engleskoj  potvrdila su opravdanost upotrebe jaja japanskih prepelica kao pomoćnog ljekovitog sredstva kod liječenjamnogih bolesti. U odnosu na kokošja jaja, sadržavaju 5 puta više fosfora i kalija, 7 puta više željeza i 10 puta više vitamina skupine B. Usto sadržavaju znatne količine vitamina A i određene aminokiseline koje potiču rad živčanog sustava. Iako prepeličje jaje sadržava samo 15 kalorija, predstavlja pravu energetsku bombu i preporučuje se djeci u razvoju, rekonvalescentima, športašima, ali i zdravima kao preventiva. Mnogi korisnici su primijetili da ta jaja pozitivno utječu na potenciju. Jaja japanske prepelice koriste se za liječenje slabokrvnosti, povišenog tlaka, ateroskleroze, posljedica srčanog infarkta, povišenog kolesterola, bronhitisa, tuberkuloze, migrene, čira na želucu i dvanaesniku, dijabetesa, kancerogenih bolesti, te za poboljšanje krvne slike i probave. Pri liječenju navedenih bolesti treba uzimati između 120 i 240 sirovih jaja, i to razmućena, na prazan želudac, najmanje pola sata prije obroka. Radi lakše konzumacije mogu se pomiješati s medom, sokom od naranče ili frapeom.

Za liječenje astme u Japanu se preporučuju tri jaja sa sokom od jedne kriške naranče. Terapija za ovu bolest traje šest mjeseci. Djeca mlađa od tri godine uzimaju dva jaja dnevno, od tri do pet godina tri jaja dnevno, od pet do deset godina četiri jaja dnevno, a odrasli pet jaja dnevno. Prve godine liječenja preporučuje se uzimanje jaja u dvije kure, s tim da pauza ne bude dulja od tri mjeseca. Prije početka liječenja jajima svakako se savjetujte sa svojim liječnikom. Jaja japanske prepelice treba čuvati u hladioniku na temperaturi od 1 do 4 °C. Tako čuvana traju do 30 dana. Nakon toga se mogu koristiti, ali samo kuhana i pečena. Valja istaknuti da će samo prirodno hranjene prepelice nositi jaja zdravog sadržaja i visoke hranjive vrijednosti.

 

Izvor podataka: http://www.agroklub.com/stocarstvo/japanska-prepelica/3088/

   

OPG Znika Eduard

proizvodnja prepeličjih jaja

uzgoj prepelica

uzgoj kokoši Hrvatica

099 8056 888

091 5088 683

prepelicaopg@gmail.com

 

   

Uzgajivač

Japanskih prepelica

Tea Plantosar

Milke Trnine 9, 44320 Kutina

Mob.: 098 1633 586

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina