DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Indijska trkačica

( 13 Votes ) 
User Rating:  / 13
PoorBest 
Details

 

Ova patka potiče iz jugoistočne Azije točnije iz Indije po kojoj je i dobila ime. Indijska trkačica se javlja u više boja, boji divlje patke, crno-bijeloj boji, žutoj boji, jarebičastoj boji itd. Inače indijska trkačica ili pingvinska patka, ime je dobila jer se stalno trči, a pri tome se ne klati kao ostale vrste pataka. Indijske trkačice su eksplozivne  naravi i pomalo stidljive. Životni vijek ovih pataka je od 8-10 godina.Za držanje se preporučuje ograđen veći prostor. Nisu posebno zahtjevne što se tiče držanja. Karakterističnog su oblika, dug vrat i uspravan hod. Indijske trkačice su patke relativno manje rase, patak tezi oko 2,25 kg a patka 1,35 kg. Visina patka je od 60-85 cm a ženke od 60-70 cm. Porijeklo vrste nije baš precizno utvrđeno, ali se pretpostavlja da je to jugoistočna Azija, područje poznato nekada kao istočna Indija otuda i samo ime. 1913 godine izvršeno je definiranje prvog standarda za ovu vrstu pataka u Engleskoj.

Treba paziti na čistoću hrane, čista voda uvijek mora biti dostupna ovim patkama, a posuda s treba biti dobro učvršćena radi prevrtanja. Inače omiljena hrana ovih pataka su puževi (sve vrste) pa ih na Zapadu iznajmljuju da očiste okućnice, voćnjake i vrtove  od puževa, za efikasno čišćenje su obično dovoljne četiri jedinke. Patke su veoma dobre sto se tiče nošenja jaja ( i do 200 komada godišnje - zelenkaste boje težine do 70 grama) i veoma loše sto se tiče ležanja, preporuka je njihova jaja staviti  pod druge majke ili inkubator. Patke mogu živjeti u zatvorenom prostoru ili u vrtu, traže pristup vodi radi kupanja ali voda mora biti plitka jer ne znaju da plivaju. Nisu za neke male prostore već za ograđena velika dvorišta s zaštićenim zatvorenim prostorom za boravak noću. Pored velike količine jaja koju daju godišnje imaju dobro i kvalitetno meso, koje nema komercijalnu vrijednost ( mala tjelesna masa ).

Patke su vrlo rano zrele jedinke i pronesu u dobi sa navršenih 5-6 mjeseci. Što se tiče nošenja jaja slabije nose u manjima prostorima, bolje nose u velikim ograđenim prostorima, nisu vezane za jedno mjesto nošenja, pa ih treba držati zatvorenima dok ne  snesu.

Osim toga vrlo su otporne na bolesti, lako se prilagođavaju na novu okolinu, pa je to jedan od bitnih razloga njihove proširenosti.

Opis patke:

  • Uska glava i visoko čelo
  • Dug i uzak vrat
  • Klinasti kljun
  • Uska i lijepo zaobljena leđa
  • Uzak rep koji produžava liniju leđa
  • Krila duga, priljubljena uz tijelo
  • Noge postavljene malo unazad

 

 

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina