DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

   

Hrvatska patuljasta kokoš

( 3 Votes ) 
User Rating:  / 3
PoorBest 
Details

Podrijetlo: Hrvatska 


Uzgojni cilj: domaća patuljasta kokoš rasprostranjena po cijeloj Hrvatskoj s različitim nazivima s nosivošću 80 - 100 jaja bijele ljuske, najmanje težine za nasad 30 gr. 
Uzgojiti tipična obilježja navedena za ovu pasminu, osobito eleganciju i ljupkost. Nosivost podići na 100 - 120 jaja.

 

Ukupni dojam: vitkog i elegantnog izgleda, srednjeg do višeg stava, uspravnog, ponosnog i kočopernog držanja što s pomalo u zadnjem dijelu uzdignotom krijestom odaje izgled borbenosti odnosno mangupa - bećara. 
Ova kokoš je plaha i nestašna, te se dobro snalazi u slobodnom držanju. Mnogi je još drže slobodno a spavaju na drveću. Uz volijerno držanje i više brige postaje umiljata, ljupka i dražesno elegantna, zadržavajući bećarski - mangupski izgled. 

Obilježja pasmine; pijetao: 

Glava: srednje velika, zaobljena s pomalo uzdignutim tjemenom 
Kljun: srednje velik, nikako velik i širok, malo povijen, žute do rožnate boje, vodoravno postavljen prema oku. 
Krijesta: srednje velika, jednostavna, uspravna, bez nabora i skretanja u stranu, u zadnjem dijelu malo uzdignuta ( postupno se uzdiže prema nazad) s nevelikom zastavicom podignutom od tjemena, osnova krijeste je čvrsta, prednji dio počinje od pola kljuna, s 4 - 5 pravilnih zubaca čije osi streme prema oku. Visina zubi je probližno 40 : 60 u razmjeri sa visinom krijeste ( bez zubi). Jarko je crven boje. 
Kukma: kod nekih primjeraka moguća je mala kukma, poput čuperka ili frizure na zatiljku, nazad češljana kratko, počinje od sredine krijeste. 
Oči: narančasto crvene 
Lice: živo crveno, glatko, malo malja se tolerira 
Podušnjaci: srednje veliki, jajolika oblika, svijetlo crveni do crveni 
Podbradnjaci. srednje veliki, okrugli do malo produženi, crveni, fini, bez nabora 
Vrat: srednje jak, stožast, vitak, uspravan, glava - vrat - leđa čine blagi S, s lijepom zavjesom 
Tijelo: srednje široko i srednje duboko, puno, kraće, nikako zdepasto 
Leđa: Srednje široka, srednje duga, kod pijetlova kratka, unazad padajuća, zaobljenih ramena, s repom i vratom čini pisano slovo V koje je nagnuto malo prema vratu, to V kod koke je više slično slovo U. 
Rep: okomito postavljen, pod kutom 75° - 90°, lepezast, šitokog kormilarnog perja čiji završeci čine skoro okomito blago zaobljenu crtu prema gore i naprijed, pokrovno i srpasto perje isto u blagom luku završava prije vrhova kormilarnog perja ili s vrhovima, dva široka velika - glavna srpa prelazeći gornju crtu kormilarnog perja svega nekoliko centimetara, u blagom luku samo malo padaju prema dolje, prelazeći uvijetno u vodoravni položaj. Vrhovi repa i krijeste su u vodoravnoj crti. Gledajući sa strane rep nije širok, gledajući sa stražnje strane rep je relativno uzak gdje je između kormilarnog perja lijeve i desne strane mali razmak u obliku oštrog kuta, slično klinu sa vrhom prema gore 
Prsa: Lijepo su oblikovana, čineći zaobljenu crtu od vrata s trbuhom do repa, kao polukrug, tako da su blago izbačena, samo malo više nošena, nikako visoka i ispupčena, ona s vitkom vratom i tijelom moraju dorpinjeti ukupnoj vitkoći i eleganciji 
Trbuh: pun, srednje širok i srednje dubok 
Krila: srednje duga do duža, obzirom na kraće tijelo, slobodno dolje spuštena, do visine goljenice /pete/ 
Bataci: srednje visoki, vidljivi, pokriveni prileglim perjem 
Noge: srednje duge, do dulje, bez čarapa, jake, izraženih ostruga, svijetle do sivo škriljaste boje, ovisno o boji perja 
Perje: jake strukture, bogati i pripijeno. 

Koka: 

Slična pijetlu, srednje visoka, tanjeg vrata, manje krijeste, nešto duža u leđima, uspravnog držanja, krila prema nazad malo spuštena ali manje od pijetla, rep pun, srednje širok, srednje dug, malo širi pri kraju, gdje završava kormilarnim perjem koje zatvara blago zaobljenu crtu prema gore i naprijed, pod nešto manjim kutom od pijetla oko 50° - 70°. 

Grube greške: veća odstupanja od tipa, prejak vrat i kraći, s prijelazom na visoka i jaka isturena prsa, predugo i jako zaobljeno srpaasto perje, položen - niži rep, duga leđa, niske noge i stav, bijeli podušnjaci, malo bjelila uglavnom po sredini nije greška, gaće na nogama, usko i plitko tijelo ili zdepasto - krupno, cre - tamne noge i kljun osim kod crnih ili žute kod ostalih, malo svijetlo žute nijanse kod bijelih nije greška, nedostatak dva glavna srpa kod pijetla, premala, prevelika ili nepravilna krijesta s malo ili previše zubaca, naborana ili neravna s izraslinama ili oštečenjima, veća odstupanja kod pojedinih obojenosti, od opisa boja. 

Obojenost. bijela, prskana - pjegasta / crno bijela /, šarena, zlatnovrata, zlatna i druge prema mogućnostima. 
Boje će se posebno obraditi, za sad vrijede opisi priznatih boja, za ostale se koristi opis boja sličnih pasmina iz standarda. 
U početku najveću pozornost treba obratiti na tip i oblik a boje postepeno uzgojem i selekcijom dovoditi do čistoće. 

Zlatnovrata: 

Pijetao: Slična je jarebičastoj obojenosti ali je još svijetlija, osnovna oja je smeđa sa crnim paperjem. Glava je narančasto crvena, postepeno prelazeći navrat i vratnu zavjesu koja je zlatno žuta sa crniom trakastim crtežom kao i sedlište. Crtež zavjese sedla često je manje izražen. ramena, leđa i krilni pokrov su zlatnocrveni do tamno smeđi, popreko krila je crno, metalno sjajno goledalo. Prsa, trbuh, bataci i rep su crni sa zelenim metalnim sjajem. Ručno letno perje na vanjskoj zavjesi je smeđe, na unutarnjoj zastavi i na kraju letnog perja je crno, kod složenog krila tvori smeđe ogledalo. 
Koka: ima glavu zlatno žutu, vrat zlatnožuti sa crnim trakastim crtežom. Leđa, sedlo i pokrovno perje su svijetlo smeđi s finim paprenjem - prskanjem i svijetlo žutim stručkom pera - živca. Prsa su lososove do lososovo crvene boje, trbuh, bataci i zadak su pepeljasto sivi. Rep je crn sa smeđim paprenjem, ručno letno perje isto crno, lakatno letno perje također crno, na vanjskoj zastavi smeđe sa crnim paprenjem. 

Šarena - trobojna: pojavljuje se u dvije kombinacije. Životinje oba roda su slične boje. Pijetlovi ipak imaju sjajnije perje, pogotovo u obje zavjese. Osnovna boja je tamno žuta do zlatno smeđa. Pojedina pera imaju na kraju crnu mrlju a u njoj potpuno na kraju - špicu, manju bjelu perlu. Letno perje je u osnovnoj boji, s izmješanom crnom i bijelom bojom. Rep pjetla je crni sa bijelim vrhom - šiljkom. 
Crveno šarena: 
Pijetao: Glava je crveno bijela, vratna zavjesa zlatno crvena sa crnim trakastim crtežom na kraju kojeg ima bijelu mrlju. Krilni pokrov i ramena su svijetlo crveni sa crnim i bijelim mrljama. Zavjesa sedla je iste boje kao i vratna s trakastim crnim crtežom i bijelim mrljama. Krila, prsa, trbuh i rep su crno bijele boje sa mogućim crvenim mrljama. 
Koka: Glava je crveno bijela, vratna zavjesa je zlatne boje sa crnim trakastim crtežom i bijelim mrljama. Osnovna boja je crveno smeđa posuta sa nepravilnim crno bijelim mrljama po cijelom tijelu, moguć je vidljiv igličst crtež. rep je crn sa bijelim mrljama. 

Zlatna / u radnom standardu/: 
Pijetao: Zlatno obojenje je još svijetlije od zlatnovratog. Glava je zlatno žuta do zlatno crvena, vratna zavjesa zlatnožuta sa slabim trakastim crtežom. Ramena, leđa i krilni pokrov su zlatno crveni do svijetlo crveno smeđa. Zavjesa sedla je nešto tamnije boje od vratne bez trakstog crteža. Na krilima crno ogledalo metalnog sjaja. ručno letno perje na vanjskoj strani smeđe, na unutarnjoj zastavi i nakraju letnog perja crno, kod složenog krila formira smeđe ogledalo. Lakatno letno perje crno s smeđom vanjskom zavjesom. Prsa su crna sa laganim crveno smeđim do smeđim crtežom u obliku poruba ili prskanja, što ide do bataka i po trbuhu. 
Koka: glava i vrat su zlatne boje, sa crnim trakastim crtežom. Prsa i trbuh su svijetle lososove boje koja prema zatku prelazi u pepeljasto sivu. Leđa, sedlo i pokrov krila su smeđkasti s finim paprenjem i bijelo žutim stručkom pera. Svako pero ima izražen bijelo žuti igličasti crtež i još pravilan svijetli, sjajni zlatasti oker porub a taj crtež prelazi sve do bataka. Ručno letno perje je crno a na vanjskoj zastavi sivo smeđe, lakatno letno perje je isto crno a s vanjske strane sivo smeđe, crno papreno. Rep je mat crni s prskanjem koje odgovara boji leđa. 

Bijela / u radnom standardu/ : boja perja čisto bijela, kod pijetla sa jačim sjajem zavjesa. 

Crno - bijelo prskana / u radnom standardu/ : osnovna boja crna. Po tijelu probližno ravnomjerno bijelo prskanje. 

Težina: pijetao: 0,75 kg koka: 0,60 kg 

Prsten pijetao: 13 koka: 11 

Zlatnovrata i šarena su priznate boje 27.11.2010. g 
Zlatna, bijela i crno - bijela prskana imaju radni standard i sojevi su u razvoju 

Izvor podataka: Klub uzgajatelja HPK

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina