DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Grizenje i kričanje ptica

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0
PoorBest 
Details

 Grizenje

Grizenje je također normalno vladanje u papiga. Problem nastaje kada je ptica veća. Zato je s treningom potrebno početi u mladih ptica. Način izbjegavanja negativnog vladanja je i njegovo zapostavljanje. Ptici koja grize ne bi trebalo posvetiti pozornost, maziti je ili držati u rukama (terapija traje 1-2 mjeseca). U ptica koje grizu iz bijesa valja najprije postići povjerenje, a ako je to posljedica razmaženosti ili potrebe za dominacijom, potrebno ju je prvo naučiti poštivati vlasnika i uvažavati njegovo "ne".

Kričanje

Kričanje se uglavnom javlja ujutro (poput pijetlova) ili navečer. Može biti izraz straha, a u nekih papiga, poput amazone i are, česti je izraz dominacije. Posebno je to ozbiljan problem vladanja kod kakadua. Preporuka za suzbijanje ovog oblika poremećenog vladanja je da se ptici pokrije glava ili je unesemo u mračan prostor tijekom 1-3, najviše 15 minuta, i to prije negoli se kričanje pojavi. Trener više puta napušta prostoriju za vrijeme naređenja "stani". Vikanje na pticu ne koristi, jer ubrzo nauči da je kričanje dobar način izazivanja pozornosti.

Ulaženje i izlaženje iz kaveza

Pticu koja odbija napustiti kavez treba hranit izvan kaveza tijekom 15 minuta. Jednom kada ptica stane jesti izvan kaveza, hranu joj se može ponuditi svakog dana iz žlice. Prečka se postavi blizu otvorenih vrata, te se pticu dozove da jede nekoliko minuta. Postupak treba ponoviti nekoliko puta dnevno. Za uvježbavanje ulaženja ptice u kavez koriste se iste vježbe, ali se hrana stavlja unutar kaveza.

Izvor podataka:

PRUKNER-RADOVČIĆ, Estella 
  Bolesti ptica kućnih ljubimaca : 
  skripta / Estella Prukner-Radovčić, Hrvoje 
  Mazija. - Zagreb : Veterinarski fakultet, 
  Zavod za bolesti peradi s klinikom, 2006. 
   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina