DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Escherichia coli

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0
PoorBest 
Details

 

 Escherichia coli

Escherichia coli nalazi se u probavnom sustavu životinja u koncentraciji 106/g ili manje. Mnogi serotipovi izdvojeni iz ptica patogeni su samo za njih. U pilića se može naći i enterohemoragičnog soj E coli O157:H7 vrlo patogen za čovjeka. U ptica kućnih ljubimaca, a pogotovo u papiga, E. coli nije uobičajeni obitavaoc probavnog trakta, te je svako njeno izdvajanje za kliničara značajno.

ETIOLOGIJA

Escherichia coli je Gram negativni, jednolično bojiv nesporulirajući štapić, obično veličine 2-3 x 0,6-1,5 µm. Mnogi sojevi su pokretni i imaju peritrihe flagele. Raste na običnim hranilištima pri temperaturi 18-44 °C ili nižim. Na pločama agara inkubiranim tijekom 24 sata pri 37°C, kolonije su niske, konveksne, glatke i bezbojne, promjera 1-3 mm. Različiti serovarovi E. coli klasificirani su prema Ewingovoj shemi. Aktualna klasifikacija obuhvaća više od 154 O, 89 K i 49 H antigena. O antigen predstavlja endotoksin što se oslobađa pri autolizi glatkih stanica i otpornan je na kuhanje. K antigeni su vezani uz virulenciju, nalaze se na površini stanice, interferiraju s O aglutinacijom i moguće ih je ukloniti zagrijavanjem pri 1000° C. Većinu ovih antigena moguće je identificirati probom brze aglutinacije na predmetnici. H antigeni ne koriste 64 se često u identifikaciji sojeva E. coli i nisu vezani uz patogenost. To su proteini koje razara temperatura 100 0C.

PATOGENEZA I KLINIČKA SLIKA

Patogeneza je nedefinirana, sojevi izdvojeni iz ptica proizvode za razliku od sojeva iz sisavaca vrlo malo egzotoksina. Kada postoji produkcija endotoksina onda je prisutna dijareja i općenito hipersekrecija teućine u lumen crijeva, te hipersenzitivnost i naposljetku smrt. Kloiseptikemija se najčešće očituje letargijom, anoreksiom, neurednim perjem i proljevom s poliurijom, posljedica je dehidracija i kaheksija. Može prouzročiti i respiratorne simptome kao što su rinitis, a u težim slučajevima i upalu zračnih vrećica. Javlja se i fibrinozni poliserozitis te artritis.

LIJEČENJE

Osjetljiva je na mnoge lijekove poput: ampicilina, kloramfenikola, klortetraciklina, neomicina, nitrofurana, gentamicina, nalidiksičke kiseline, oksitetraciklina, polimiksina B, spektinomicina, streptomicina i sulfonamida. Sojevi E. coli često su rezistentni na jedan ili više lijekova, stoga im je neophodno odrediti osjetljivost prema lijekovima.

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina