DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Dominacija ptica

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0
PoorBest 
Details

 Dominacija

Hijerarhija u prostoru gdje boravi više ptica je normalno i nužno vladanje. Kada se jednom korektno uspostavi i ne narušava, dominantna ptica svoju ulogu ne ističe. Problemom vladanja postaje kad se nešto promjeni u jednoj već uspostavljenoj hijerarhiji.

Razlikujemo:

a) Dominacija prema drugim pticama

Nekompatibilnost dviju ptica, pa čak i suprotnih spolova, može dovesti do dominacije jedne i omalovažavanja druge, podčinjene ptice, što obično dovodi do čupkanja perja s glave podčinjene ptice. Intenzitet boje pokljunice u mužjaka tigrica često je osnova za odabir ženke, a ukoliko ona ima već otprije odabranog partnera, postaje agresivna. Agresivnost dovodi i do smrti, a u najboljem slučaju neplodnosti izazvane stresom. Nužno je zato razdvajanje ptica.

Roditeljska dominacija traje kao agresija dok ptica ne opernati. Zato je najbolje odvojiti mlade čim stanu samostalno jesti. To je učestala pojava kod rozela (Platycercus spp.), a napose su agresivni mužjaci vrste Agapornis spp. Njih treba ukloniti tjedan dana prije očekivanog opernaćenja ili mlade othraniti ručno.

b) Dominacija prema Ijudima

Hijerarhija se uspostavlja i kada je ptica držana sama, ali između ptice i vlasnika. Kada ptica dominira nad vlasnikom postaje agresivna što se posebno opaža kod mladih amazona. Ptica koja je prenaglašeno privržena i posesivna prema jednoj osobi, može biti agresivna prema drugim Ijudima ili pticama. Takvom su vladanju napose sklone are.

Liječenje je teško i temelji se na uključivanju drugih članova porodice u komunikaciju s pticom, a isključivanjem osobe prema kojoj je posesivna. Plašljiva ptica koja pokušava dominirati nad vlasnikom, očituje to grickanjem vlasnikovog prsta, odbijanjem da izvodi trikove i teškoćama pri držanju u ruci. Ako je kavez ili stalak smješten više od vlasnikovih leđa, ptica često osjeti dominaciju, a kad je smještena stalno niže od vlasnikova struka postaje panična i neurotična. Najbolja je visina vlasnikovih grudi. Kada pticu odvikava od ovog oblika vladanja, vlasnik mora biti zahtjevan, ali ne agresivan. Seksualne poticaje poput maženja, igranja s omiljenom igračkom ili skrivanja na mračnom mjestu, treba izbjegavati. Radi smanjivanja dominacije treba prestati s hranjenjem sve dok ptica ne prestane napadati.

Izvor podataka:

PRUKNER-RADOVČIĆ, Estella 
  Bolesti ptica kućnih ljubimaca : 
  skripta / Estella Prukner-Radovčić, Hrvoje 
  Mazija. - Zagreb : Veterinarski fakultet, 
  Zavod za bolesti peradi s klinikom, 2006. 
   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina