Engleski ovnoliki kunić

( 2 Votes ) 
User Rating:  / 2

ENGLESKI OVNOLIKI KUNIĆ

 

 

Antonin Piskač KRALIKARSTVI 1916
Engleski ovnoliki na poštanskim markama
 
 
 
Mjerenje duljine ,širine ušiju i ocjenjivane nosnog profila engleskog ovnolikog kunića
 
 
 
 
Glava je dugoljasta sa jako savijenim nosnim profilom.
 
 
 
 

Engleski ovnoliki kunić s najdulje izmjerenim ušima izmjerenim na izložbi u Wichiti, država Kanzas, USA 01.studenog 2003 godine.
Duljina ušiju je bila 31,125 inch što iznosi 79,0575 cm.
Najdulje uši u Europi zabilježene su na izložbi u Dorsetu u Engleskoj.
Duljina ušiju je bila 30,125 inch što iznosi 76,5175 cm dok je širina uha bila 7,375 incha što iznosi 18,7325 cm.

 

EUROPSKI STANDARD
ENGLESKI OVNOLIKI KUNIĆ/ENGLISCHE WIDER/LOP

 

 

1.Tip i oblik

Naprijed velike, viseće uši, a stražnji dio tijela visok. Mandolinski izgled tijela je karakteristična osobina pasmine. Građa tijela je u usporedbi s ostalim ovnolikim pasminama nježnija i vitka. Prednje noge su kratke i uspravne, a zadnje dugačke i snažne. Stražnje noge daju poseban visoki stav bokova i uzlazne leđne linije. Mali dobro formirani podbradak je dozvoljen kod ženke.

2.Težina

Normalna težina je preko 4,50 kg. Najmanja težina je 3,50 kg a najveća težina 5,50 kg.


3.Krzno
Krzno je srednje duljine, ujednačeno i gusto. Duljina krzna oko 3 cm. Uši su dobro obraštene
Lagane i teške greške: Pogledajte "Općenito".


4. Glava
Glava je dugoljasta sa jako savijenim nosnim profilom.
Lagane greške: Mala odstupanje u izgledu glave.
Teške greške: Velika odstupanja u izgledu glave. Velika ženska glava ili mala muška glava.


5. Uši
Uši mlitavo vise dolje na obje strane. Otvori ušiju su nošeni prema naprijed. Raspon ušiju od 55-61 cm. Idealni raspon 58 cm.
Kao širina uzima se na najširem mjestu, otprilike sredina uha, uzimanja mjere. Obraštenost ušnih rubova se ne računa. Širina ušiju od 12 cm-15cm. Idealna širina 13,5 cm.
Lagane greške: Vidi općenito. Nešto kraće ili duže uši.
Teške greške: Vidi općenito. Širina ušiju manja od 12 cm ili veća od 15 cm. Duljina raspona ušiju manja od 55 cm ili raspon ušiju duži od 61,0 cm


6.Boja i ravnomjernost
Dozvoljen je u svim čistim bojama, agouti grupi boja i grupi boja sa oznakama. Opis boja za pokrovnu, donju boju i međuboju vidi u detaljnom opisu svake boje.
Lagane i teške greške: Za svaku boju vidi općenito.


7. Zdravlje i njega
Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.
Lagane i teške greške: Pogledajte "Općenito".

 

 Engleski ovnoliki u Hrvatskoj
 
 
 
 
 
Autor: Tomislav Kapitan

Pokrovna donja boja i međuboja kunića

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

Astrex kunić

( 3 Votes ) 
User Rating:  / 3

 

Kao posljedica autosomatske recesivne mutacije homozigotni recesivni gen wawa stvara valovitu dlaku kod rex dlake, a valovitost je u potpunosti izražena nakon 2 godine starosti. Prvi kunići dobiveni su 1919. godine u Francuskoj, također se spominju na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća u Francuskoj.
U Engleskoj su dobiveni 1930 i 1940 ali su kasnijim uzgojem izumrli.
1945. astrex kunići su se pojavili u Americi od kunića koji su uveženi Engleske. U ukupnom broju kunića na svijetu njihov broj iznosi oko 1%. Inače su malo prisutni po izložbama u Engleskoj. U Americi se izlažu i njihov broj se u zadnjih nekoliko godina povećao.
 
          
 
Recesivni homozigotni wawa
U engleskom standardu priznata je pasmina astrex sa kratkom valovitom dlakom duljine 1,6-2,0 cm i pasmina opossum s valovitom, kovrčavom dlakom (curly) duljine 2,5-3,0 cm .
Kod ove pasmine je naročito istaknut oblik tijela zbog virovite dlake. Tijelo je lagano ispruženo, prednji i zadnji dio tjela jednako široki. Leđna linija je ravna sa dobro zaokruženim zadnjim krajem. Noge su ravne i poluduge. Vrat je kratak i neprimjetan. Glava je jajolika s izduženim nosnim profilom. Čelo i njuška su široki a čeljust jaka. Uši su uspravne, mesnate i dobro obraštene. Svojom duljinom i
širinom moraju biti u skladu s veličinom tijela. Rep mu je naslonjen uz tijelo i uspravno nošen. Duljina ušiju od 11-13 cm. Manji podbradak je dozvoljen kod ženki.
Normalna težina je preko 3,00 kg. Najmanja težina je 2,50 kg a najveća težina 5,00 kg.
Krzno je gusto i kovrčavo sa virovima po cijelom tijelu. Na glavi, nogama, ušima i repu krzno je gusto ali nije kovrčavo. Valovite i kovrčave dlake s virovima su dugačke 16-20 mm.
   
                                                                                        
 
 Struktura dlake
  Dlaka stoji virovito na koži. Fina pokrovna dlaka smije nadvisivati temeljnu dlaku       samo 1 mm. Krzno pruža baršunasti dojam. Vunica mora biti gusta i ravnomjerno   rasprostranjena po čitavom tijelu.
 
 Tekstura rex dlake
  je osjećaj koji se javlja pod rukom kada prelazimo preko krzna od glave do repa ili   od repa prema bokovima.Taj osjećaj je da je krzno glatko do srednje grubo ili       grubo ili oštro ili meko do super meko.
 
 
 
 
 
 
 
Priznate boje su:
 
Tomislav Kapitan: Nasljeđivanje pasminskih obilježja
 
 
 

Plava boja kunića

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

 

Patuljasti zecoliki kunić

( 5 Votes ) 
User Rating:  / 5

PATULJASTI ZECOLIKI/ ZWERGHASEN/ POLISH/BRITANNIA PETITE RABBITS

       Zemlja porijekla kunića je Engleska. Kunić je nastao 1884, dok je prvi Polish klub osnovan 1896. Pasmina se uzgajala do 1950. samo u bijeloj boji sa crvenim očima. Od 1950 godine uzgaja se u svim bojama. Pasmina je posebno popularna u Americi gdje je nazivaju BRITANNIA PETITE RABBITS. Godine 2012 godine ušla je u Europski standard. Posebna osobina ove male ali simpatične pasmine je njegov položaj tijela koji se kod ocjenjivanja posebno podešava od strane suca.

       Tijelo je nešto kraće, zecolikog tipa. Prednje noge su u podignutom položaju te s bočnim profilom od vrata do repa čine četvrtinu kruga u leđnoj liniji. Noge su kratke, a prsti zatvoreni (mačji). Prsa i ramena su uski. Stražnji dio je malo širi sa dobro zaobljenim bokovima zadnjih nogu. Trbuh je povišen. Rep je normalne duljine i i neprimjetno prilegnut uz tijelo. Podbradak nije dozvoljen. Normalna težina je preko 0,90-1,00 kg. Najmanja težina je 0,80 kg a najveća težina 1,15kg. Krzno je nešto kraće,čvrsto, mekano,
sjajno s rjeđom vunicom i ravnomjerno raspoređenim osjatim dlakama po čitavom tijelu. Duljina dlake oko 2 cm.
       Noge i položaj tijela
Prednje noge su duge, tanke, mišićave, ravne s kratkim pandžama . Kratke pandže uzrokuju tzv mačji stav. Stražnje noge su jake i paralelne s tijelom.
Prednje noge, prsa, glava i uši sa strane tvore okomitu liniju.
 
 
       Glava je jajolikog oblika s malo savijenim nosnim profilom i dobro razvijenim obrazima, čeljusti i njuškom. Oči su relativno velike, okrugle i istaknute. Živahnim pogledom jasno pokazaju temperament pasmine. Uši su tanke fine teksture, dobro zaobljene, dobro obraštene, usko nošene i zatvorene. Duljina ušiju je od 5 do 7 cm dok je idealna duljina 6 cm te su svojom duljinom u skladu s tijelom.
 
 
 
   
 
       Pokrovna boja je bijela i proteže se ravnomjerno po cijelom tijelu, glavi i ušima, trbuhu i nogama. Donja boja je bijela i ne razlikuje se od boje tijela. Oči su svijetlo crvene ili plave boje. Pandže su nepigmentirane (bijele).
       Dozvoljen je u grupama boja agouti (donja boja, međuboja), grupi jednobojnih, grupi boja sa proširenim pojasom, grupi boja sa oznakama i crtežom, srebrna grupa boja, opaljena grupa boja.
 
Standard: Europa standard 2012
Crtež iz Standards of perfection Standard Bred Rabbits & Cavies 2006-2010
                                                                                                                                                                                   Autor: Tomislav Kapitan
 
   

   

Nasljeđivanje pasminskih

obilježja kunića


 

 

Naruči knjigu

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina