Engleski ovnoliki kunić

( 2 Votes ) 
User Rating:  / 2

ENGLESKI OVNOLIKI KUNIĆ

 

 

Antonin Piskač KRALIKARSTVI 1916
Engleski ovnoliki na poštanskim markama
 
 
 
Mjerenje duljine ,širine ušiju i ocjenjivane nosnog profila engleskog ovnolikog kunića
 
 
 
 
Glava je dugoljasta sa jako savijenim nosnim profilom.
 
 
 
 

Engleski ovnoliki kunić s najdulje izmjerenim ušima izmjerenim na izložbi u Wichiti, država Kanzas, USA 01.studenog 2003 godine.
Duljina ušiju je bila 31,125 inch što iznosi 79,0575 cm.
Najdulje uši u Europi zabilježene su na izložbi u Dorsetu u Engleskoj.
Duljina ušiju je bila 30,125 inch što iznosi 76,5175 cm dok je širina uha bila 7,375 incha što iznosi 18,7325 cm.

 

EUROPSKI STANDARD
ENGLESKI OVNOLIKI KUNIĆ/ENGLISCHE WIDER/LOP

 

 

1.Tip i oblik

Naprijed velike, viseće uši, a stražnji dio tijela visok. Mandolinski izgled tijela je karakteristična osobina pasmine. Građa tijela je u usporedbi s ostalim ovnolikim pasminama nježnija i vitka. Prednje noge su kratke i uspravne, a zadnje dugačke i snažne. Stražnje noge daju poseban visoki stav bokova i uzlazne leđne linije. Mali dobro formirani podbradak je dozvoljen kod ženke.

2.Težina

Normalna težina je preko 4,50 kg. Najmanja težina je 3,50 kg a najveća težina 5,50 kg.


3.Krzno
Krzno je srednje duljine, ujednačeno i gusto. Duljina krzna oko 3 cm. Uši su dobro obraštene
Lagane i teške greške: Pogledajte "Općenito".


4. Glava
Glava je dugoljasta sa jako savijenim nosnim profilom.
Lagane greške: Mala odstupanje u izgledu glave.
Teške greške: Velika odstupanja u izgledu glave. Velika ženska glava ili mala muška glava.


5. Uši
Uši mlitavo vise dolje na obje strane. Otvori ušiju su nošeni prema naprijed. Raspon ušiju od 55-61 cm. Idealni raspon 58 cm.
Kao širina uzima se na najširem mjestu, otprilike sredina uha, uzimanja mjere. Obraštenost ušnih rubova se ne računa. Širina ušiju od 12 cm-15cm. Idealna širina 13,5 cm.
Lagane greške: Vidi općenito. Nešto kraće ili duže uši.
Teške greške: Vidi općenito. Širina ušiju manja od 12 cm ili veća od 15 cm. Duljina raspona ušiju manja od 55 cm ili raspon ušiju duži od 61,0 cm


6.Boja i ravnomjernost
Dozvoljen je u svim čistim bojama, agouti grupi boja i grupi boja sa oznakama. Opis boja za pokrovnu, donju boju i međuboju vidi u detaljnom opisu svake boje.
Lagane i teške greške: Za svaku boju vidi općenito.


7. Zdravlje i njega
Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.
Lagane i teške greške: Pogledajte "Općenito".

 

 Engleski ovnoliki u Hrvatskoj
 
 
 
 
 
Autor: Tomislav Kapitan

Astrex kunić

( 3 Votes ) 
User Rating:  / 3

 

Kao posljedica autosomatske recesivne mutacije homozigotni recesivni gen wawa stvara valovitu dlaku kod rex dlake, a valovitost je u potpunosti izražena nakon 2 godine starosti. Prvi kunići dobiveni su 1919. godine u Francuskoj, također se spominju na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća u Francuskoj.
U Engleskoj su dobiveni 1930 i 1940 ali su kasnijim uzgojem izumrli.
1945. astrex kunići su se pojavili u Americi od kunića koji su uveženi Engleske. U ukupnom broju kunića na svijetu njihov broj iznosi oko 1%. Inače su malo prisutni po izložbama u Engleskoj. U Americi se izlažu i njihov broj se u zadnjih nekoliko godina povećao.
 
          
 
Recesivni homozigotni wawa
U engleskom standardu priznata je pasmina astrex sa kratkom valovitom dlakom duljine 1,6-2,0 cm i pasmina opossum s valovitom, kovrčavom dlakom (curly) duljine 2,5-3,0 cm .
Kod ove pasmine je naročito istaknut oblik tijela zbog virovite dlake. Tijelo je lagano ispruženo, prednji i zadnji dio tjela jednako široki. Leđna linija je ravna sa dobro zaokruženim zadnjim krajem. Noge su ravne i poluduge. Vrat je kratak i neprimjetan. Glava je jajolika s izduženim nosnim profilom. Čelo i njuška su široki a čeljust jaka. Uši su uspravne, mesnate i dobro obraštene. Svojom duljinom i
širinom moraju biti u skladu s veličinom tijela. Rep mu je naslonjen uz tijelo i uspravno nošen. Duljina ušiju od 11-13 cm. Manji podbradak je dozvoljen kod ženki.
Normalna težina je preko 3,00 kg. Najmanja težina je 2,50 kg a najveća težina 5,00 kg.
Krzno je gusto i kovrčavo sa virovima po cijelom tijelu. Na glavi, nogama, ušima i repu krzno je gusto ali nije kovrčavo. Valovite i kovrčave dlake s virovima su dugačke 16-20 mm.
   
                                                                                        
 
 Struktura dlake
  Dlaka stoji virovito na koži. Fina pokrovna dlaka smije nadvisivati temeljnu dlaku       samo 1 mm. Krzno pruža baršunasti dojam. Vunica mora biti gusta i ravnomjerno   rasprostranjena po čitavom tijelu.
 
 Tekstura rex dlake
  je osjećaj koji se javlja pod rukom kada prelazimo preko krzna od glave do repa ili   od repa prema bokovima.Taj osjećaj je da je krzno glatko do srednje grubo ili       grubo ili oštro ili meko do super meko.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Priznate boje su:
 
Tomislav Kapitan: Nasljeđivanje pasminskih obilježja
 
 
 

Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

 

Novi priručnik Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića, Tomislava Kapitana služi za pomoć uzgajateljima kod uzgoja i izlaganja na izložbama te kunićarskim sucima kod ocjenjivanja. Novost u ovom priručniku je da su obrađena nasljeđivanja pasminskih obilježja sa svim  grupama boja, oznakama i crtežima kunića i prilagođene sucima za ocjenjivanje fenotipa po izložbama. Autor je dao detaljan pregled svih pasmina, boja, oznaka i crteža kunića, kao i značaj genetskih čimbenika u njihovom uz­goju te prikazao načine i sustave provođenja uzgojno-selekcijskog rada u ku­nićarstvu Ovako koncipiran rukopis objedinjuje osnovne i najnovije spoznaje u okviru kunićarstva, a pridonijeti će edukaciji uzgajatelja, kunićarskih sudaca i svih ljubitelja kunića.

 

U ovom su priručniku obrađene hrvatske pasmine kunića i projekt „Patuljasti ovnoliki rex“ koji je 2012. godine doživio priznanje u Europi i stavljanje u Europski standard kunića 2012 za što su posebno zaslužni uzgajatelji ove pasmine  i voditelj projekta sam autor priručnika.

 

Priručnik “Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića“, predstav­lja značajan doprinos stručnoj literaturi iz područja uzgoja, pro­izvodnje kunića i ocjenjivanja pasmina kunića.

 

Naruči knjigu

Patuljasti zecoliki kunić

( 5 Votes ) 
User Rating:  / 5

PATULJASTI ZECOLIKI/ ZWERGHASEN/ POLISH/BRITANNIA PETITE RABBITS

       Zemlja porijekla kunića je Engleska. Kunić je nastao 1884, dok je prvi Polish klub osnovan 1896. Pasmina se uzgajala do 1950. samo u bijeloj boji sa crvenim očima. Od 1950 godine uzgaja se u svim bojama. Pasmina je posebno popularna u Americi gdje je nazivaju BRITANNIA PETITE RABBITS. Godine 2012 godine ušla je u Europski standard. Posebna osobina ove male ali simpatične pasmine je njegov položaj tijela koji se kod ocjenjivanja posebno podešava od strane suca.

       Tijelo je nešto kraće, zecolikog tipa. Prednje noge su u podignutom položaju te s bočnim profilom od vrata do repa čine četvrtinu kruga u leđnoj liniji. Noge su kratke, a prsti zatvoreni (mačji). Prsa i ramena su uski. Stražnji dio je malo širi sa dobro zaobljenim bokovima zadnjih nogu. Trbuh je povišen. Rep je normalne duljine i i neprimjetno prilegnut uz tijelo. Podbradak nije dozvoljen. Normalna težina je preko 0,90-1,00 kg. Najmanja težina je 0,80 kg a najveća težina 1,15kg. Krzno je nešto kraće,čvrsto, mekano,
sjajno s rjeđom vunicom i ravnomjerno raspoređenim osjatim dlakama po čitavom tijelu. Duljina dlake oko 2 cm.
       Noge i položaj tijela
Prednje noge su duge, tanke, mišićave, ravne s kratkim pandžama . Kratke pandže uzrokuju tzv mačji stav. Stražnje noge su jake i paralelne s tijelom.
Prednje noge, prsa, glava i uši sa strane tvore okomitu liniju.
 
 
       Glava je jajolikog oblika s malo savijenim nosnim profilom i dobro razvijenim obrazima, čeljusti i njuškom. Oči su relativno velike, okrugle i istaknute. Živahnim pogledom jasno pokazaju temperament pasmine. Uši su tanke fine teksture, dobro zaobljene, dobro obraštene, usko nošene i zatvorene. Duljina ušiju je od 5 do 7 cm dok je idealna duljina 6 cm te su svojom duljinom u skladu s tijelom.
 
 
 
   
 
       Pokrovna boja je bijela i proteže se ravnomjerno po cijelom tijelu, glavi i ušima, trbuhu i nogama. Donja boja je bijela i ne razlikuje se od boje tijela. Oči su svijetlo crvene ili plave boje. Pandže su nepigmentirane (bijele).
       Dozvoljen je u grupama boja agouti (donja boja, međuboja), grupi jednobojnih, grupi boja sa proširenim pojasom, grupi boja sa oznakama i crtežom, srebrna grupa boja, opaljena grupa boja.
 
Standard: Europa standard 2012
Crtež iz Standards of perfection Standard Bred Rabbits & Cavies 2006-2010
                                                                                                                                                                 Autor: Tomislav Kapitan
 

Hrvatski patuljasti ovnoliki rex kunić

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

HRVATSKI PATULJASTI OVNOLIKI REX KUNIĆ/
KROATISCHE ZWERGE WIEDDER REX/ CROATIA DWARF LOP REX

 

AGOUTI GRUPA BOJA
KASTOR, ČINČILA, PLAVOSIVI, LUX


POZICIJE OCJENJIVANJA

1. Tip i oblik                 20 bodova
2. Težina  10 bodova
3. Krzno i struktura  20 bodova
4. Glava  15 bodova
5. Uši  15 bodova
6. Pokrovna boja, međuboja i donja boja  15 bodova
7. Zdravlje i njega    5 bodova
UKUPNO 100 bodova

1. Tip i oblik tijela
Oblik tijela je kratki, čvrsto zbijen sa snažnim mišićima i lijepo zaobljenim zadnjim dijelom. Vrat je neprimjetan, zatiljak kratak i snažan. Noge djeluju kratko i snažno. Prednje noge leže lagano na stopalu. Podbradak nije dozvoljen.

Lagane greške: "Općenito". Mala odstupanja od tipa i oblika tijela, pogotovo nešto sužen ili izdužen oblik tijela.

Teške greške: "Općenito".Velika odstupanja od tipa i oblika tijela, pogotovo jako sužen ili izdužen oblik tijela. Podbradak kod muškoga i ženke. Predugačko tijelo, preslaba mišićavost.

2. Težina

Kilogrami od 1,00 - 1,20 iznad 1,20 - 1,40 iznad 1,40 - 2,00
Bodovi 8 9 10

Normalna težina je preko 1,40 kg. Najmanja težina je 1,00 kg a najveća težina 2,00 kg

3. Krzno i struktura
Krzno je jako gusto, mekano, uspravno i jednoliko. Duljina dlake od 14 do 18 mm. Dlaka stoji okomito na koži. Fina pokrovna dlaka smije nadvisivati temeljnu dlaku samo 1 mm. Krzno pruža baršunasti dojam. Vunica mora biti gusta i ravnomjerno raspoređena po čitavom tijelu.


Tekstura rex dlake

je osjećaj koji se javlja pod rukom kada prelazimo preko krzna od glave do repa ili od repa prema bokovima.Taj osjećaj je da je krzno glatko do srednje grubo ili grubo ili oštro ili meko do super meko.

Stopa povrata

Stopa povrata je kada se krzno pogladi u kontra smjeru od nazad prema naprijed i za koje vrijeme se vrati u normalnu poziciju. Vrijeme povratka rex krzna u normalnu poziciju je malo sporije od povratka normalnog krzna. Naravno na vrijeme povratka utječe gustoća, dužina, ujednaćenost i stanje krzna. Ukoliko se krzno ne vraća nakon povlačenja u kontra smjeru to nam ukazuje na rijetko krzno i vunicu. Krzno na zatiljku i unutarnjim stranama nogu ne smije biti kovrčavo.

Lagane greške: Nešto dulja vunica, pretvrdo ili premalo gusto krzno, manja kovrčavost ili virovi na zatiljku i trbuhu, slabije dlakav vrat, pomanjkanje sjaja, malo prerijetka dlaka, slabije obraštene uši, premalo vunice.

Teške greške: Predugačka ili prekratka vunica, ogoljeli zatiljak, vidna kovrčavost s virovima na krznu, rane na nogama, ogoljela mjesta na zadnjim nogama. Duljina dlake manja od 14 cm i duža od 18 mm.


4. Glava

Glava je široka i jako razvijena s naglašenim izbočenim ovnolikim nosom. Čelo je široko, a obrazi jako razvijeni. Vrat je kratak, snažan, jedva vidljiv koji se naslanja na tijelo. Oči velike i nisu udubljene. Jaki nabor na ušnom korijenu tvori takozvanu krunu.
Lagane greške: Malo veča glava kod ženke ili malo manja glava kod muškog.
Teške greške: Prevelika glava kod ženke ili premala glava kod muškog.


5. Raspon ušiju

Uši mesnate, dobro obraštene i vise dolje u potkovastom obliku s obje strane glave. Raspon ušiju mora biti (mjereno od vrha ušiju preko glave) od 22 do 28 cm. Idealna duljina 24-26 cm. Uši moraju biti u skladu s veličinom životinje (duljina/širina/visina).
Lagane greške: Slabo razvijena, plosnata/plitka kruna. Meke, tanke, naborane uši ili loš položaj ušiju. Nešto kraće ili duže uši koje ne odgovaraju veličini tijela.
Teške greške: Raspon ušiju manji od 22 cm i veči od 28 cm. Slaba izražena kruna. Povremeno uspravno jedno ili oba uha.

 

4., 5. i 6. Pasminska obilježja

JEDNOBOJNA GRUPA BOJA
CRNA, PLAVA, HAVANA, SIVA (FEH), ŽUTA,


POZICIJE OCJENJIVANJA

4. Glava  15 bodova
5. Uši  15 bodova
6. Pokrovna boja, donja boja  15 bodova

 

JEDNOBOJNA GRUPA BOJA
BIJELA SA CRVENIM I PLAVIM OČIMA


POZICIJE OCJENJIVANJA

4.  Glava  15 bodova      
5. Uši  15 bodova
6. Boja                                               15 bodova

 

GRUPA BOJA S OZNAKAMA
KUNA, LOH, BIJELOOPALJENI, RUSKI,MADAGASKAR, BIJELOOPALJENI

 

POZICIJE OCJENJIVANJA

4.  Glava i uši                                      15 bodova      
5. Pokrovna boja i oznake  15 bodova
6. Donja boja  

 

GRUPA BOJA S CRTEŽOM
JAPANSKI, REN

POZICIJE OCJENJIVANJA

4.  Glava i uši                                      15 bodova      
5. Pokrovna boja i crtež  15 bodova
6. Donja boja  15 bodova

Dozvoljen je u grupama boja agouti (donja boja, međuboja), grupi jednobojnih, grupi boja sa proširenim pojasom, grupi boja sa oznakama, grupi boja sa crtežom. Za svaku nabrojenu grupu boja, crteža ili oznaka vidi u općem dijelu detaljan opis svake boje, oznaka ili crteža.
Lagane i teške greške: Vidi opis za svaku boju pod općenito.


7. Zdravlje i njega
Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje. Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije.
Lagane i teške greške: Vidi opće propise.

 

 

   

   

Nasljeđivanje pasminskih

obilježja kunića


 

 

Naruči knjigu

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina