Patuljasti zecoliki kunić

( 5 Votes ) 
User Rating:  / 5

PATULJASTI ZECOLIKI/ ZWERGHASEN/ POLISH/BRITANNIA PETITE RABBITS

       Zemlja porijekla kunića je Engleska. Kunić je nastao 1884, dok je prvi Polish klub osnovan 1896. Pasmina se uzgajala do 1950. samo u bijeloj boji sa crvenim očima. Od 1950 godine uzgaja se u svim bojama. Pasmina je posebno popularna u Americi gdje je nazivaju BRITANNIA PETITE RABBITS. Godine 2012 godine ušla je u Europski standard. Posebna osobina ove male ali simpatične pasmine je njegov položaj tijela koji se kod ocjenjivanja posebno podešava od strane suca.

       Tijelo je nešto kraće, zecolikog tipa. Prednje noge su u podignutom položaju te s bočnim profilom od vrata do repa čine četvrtinu kruga u leđnoj liniji. Noge su kratke, a prsti zatvoreni (mačji). Prsa i ramena su uski. Stražnji dio je malo širi sa dobro zaobljenim bokovima zadnjih nogu. Trbuh je povišen. Rep je normalne duljine i i neprimjetno prilegnut uz tijelo. Podbradak nije dozvoljen. Normalna težina je preko 0,90-1,00 kg. Najmanja težina je 0,80 kg a najveća težina 1,15kg. Krzno je nešto kraće,čvrsto, mekano,
sjajno s rjeđom vunicom i ravnomjerno raspoređenim osjatim dlakama po čitavom tijelu. Duljina dlake oko 2 cm.
       Noge i položaj tijela
Prednje noge su duge, tanke, mišićave, ravne s kratkim pandžama . Kratke pandže uzrokuju tzv mačji stav. Stražnje noge su jake i paralelne s tijelom.
Prednje noge, prsa, glava i uši sa strane tvore okomitu liniju.
 
 
       Glava je jajolikog oblika s malo savijenim nosnim profilom i dobro razvijenim obrazima, čeljusti i njuškom. Oči su relativno velike, okrugle i istaknute. Živahnim pogledom jasno pokazaju temperament pasmine. Uši su tanke fine teksture, dobro zaobljene, dobro obraštene, usko nošene i zatvorene. Duljina ušiju je od 5 do 7 cm dok je idealna duljina 6 cm te su svojom duljinom u skladu s tijelom.
 
 
 
   
 
       Pokrovna boja je bijela i proteže se ravnomjerno po cijelom tijelu, glavi i ušima, trbuhu i nogama. Donja boja je bijela i ne razlikuje se od boje tijela. Oči su svijetlo crvene ili plave boje. Pandže su nepigmentirane (bijele).
       Dozvoljen je u grupama boja agouti (donja boja, međuboja), grupi jednobojnih, grupi boja sa proširenim pojasom, grupi boja sa oznakama i crtežom, srebrna grupa boja, opaljena grupa boja.
 
Standard: Europa standard 2012
Crtež iz Standards of perfection Standard Bred Rabbits & Cavies 2006-2010
                                                                                                                                                                                   Autor: Tomislav Kapitan
 

Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

 

Novi priručnik Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića, Tomislava Kapitana služi za pomoć uzgajateljima kod uzgoja i izlaganja na izložbama te kunićarskim sucima kod ocjenjivanja. Novost u ovom priručniku je da su obrađena nasljeđivanja pasminskih obilježja sa svim  grupama boja, oznakama i crtežima kunića i prilagođene sucima za ocjenjivanje fenotipa po izložbama. Autor je dao detaljan pregled svih pasmina, boja, oznaka i crteža kunića, kao i značaj genetskih čimbenika u njihovom uz­goju te prikazao načine i sustave provođenja uzgojno-selekcijskog rada u ku­nićarstvu Ovako koncipiran rukopis objedinjuje osnovne i najnovije spoznaje u okviru kunićarstva, a pridonijeti će edukaciji uzgajatelja, kunićarskih sudaca i svih ljubitelja kunića.

 

U ovom su priručniku obrađene hrvatske pasmine kunića i projekt „Patuljasti ovnoliki rex“ koji je 2012. godine doživio priznanje u Europi i stavljanje u Europski standard kunića 2012 za što su posebno zaslužni uzgajatelji ove pasmine  i voditelj projekta sam autor priručnika.

 

Priručnik “Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića“, predstav­lja značajan doprinos stručnoj literaturi iz područja uzgoja, pro­izvodnje kunića i ocjenjivanja pasmina kunića.

 

Naruči knjigu

Ovnoliki rex kunić

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

OVNOLIKI REX KUNIĆ
1.TIP I OBLIK TIJELA 20 bodova 
2.TEŽINA 10 bodova 
3.KRZNO 20 bodova
4.OBILJEŽJA GLAVE 15 bodova 
5.UŠI 15 bodova 
6.BOJA I CRTEŽ 15 bodova 
7.NJEGA I ZDRAVLJE 5 bodova 

1.Ovnoliki tip u minijaturi mora u svemu imati svoje obilježje i izražaj.Oblik tijela je čvrsto zbijen, a mišići snažni. Noge djeluju snažno i kratke su. Podbradak nije dozvoljen.
2.Ocjenjivanje težine hrvatski standard:
Kg 1,2 1,49 1,50-2,2 2,5
bodovi 8 9 10 9 
3.Krzno je gusto, mekano i jednake duljine.
Pojedine dlake stoje uspravno u odnosu na kožu, nisu valovite, a duge su 14-17 mm.Vrhovi dlaka nadvisuju vunicu za 1mm. 

4.Glava je s naglašenim izbočenim ovnolikim nosom. Čelo je široko, a obrazi razvijeni. Oči velike i nisu udubljene. Nabor na ušnom korijenu tvori takozvanu krunu 
5.Mesnate i dobro obraštene uši vise u obliku savijene potkove s obje strane glave. Njihova duljina treba iznositi 24 do 30 cm, mjereno preko glave od vrha do vrha uha i svakako svojom duljinom odgovarati životinji. 
6. Dozvoljene su sve boje.
KASTOR BOJA 
Pokrovna boja crvenkasto-kestenjavo-smeđa. Pojedine dlake krzna imaju crne vrhove, a međuboja je narančasta. Glava, oči, čeljusti, brada, uši, prsa i bokovi su malo svjetliji. Unutarnja strana nogu, trbuh i unutarnja strana repa su bijeli u pokrovnoj boji. Klin zatiljka mali i svijetlosmeđi. 
Donja boja je tamno plava kao i trbuh. 
PLAVA BOJA 
Pokrovna boja je tamno plava. Kod pomanjkanja vunice ili predugacke dlake izgubi sjaj. Oči su plavo-sive. Nokti tamno rožnate boje. 
Donja boja je tamno-plava sve do korijena dlaka. Iznad kože ne smije biti svjetlija ili bijela. 
ČINČILA BOJA
Pokrovna boja je pepeljasto-siva sa tamnijim tonom. Glava, prsa i noge su jednako obojane. Svjetliji su donja čeljust i očni krugovi. Rubovi ušiju su crno obrubljeni. Klin zatiljka je malen i sivo- bijele boje. Donja strana repa je bijela, a gornja s crnim i sivo-bijelim dlakama. Boja trbuha je bijela. Oči su tamno smeđe a nokti crno smeđi. Međuboja je bijela.
Donja boja je tamno-plava. Kod starijih ženki nešto svjetlija boja. 
BIJELA BOJA
Pokrovna boja koja pokriva cijelo tijelo bijela .Oči su crvene ili plave. Nokti su bezbojni 
CRNA BOJA
Pokrovna boja je crna i izrazito sjajna. Boja očiju je tamnosmeđa, a boja noktiju crnosmeđa. 
Donja boja je tamnoplava. 
ŽUTA BOJA
Pokrovna boja je jako žuta, jednolično nijansirana, trbuh bijele do kremaste boje. 
Donja boja samo za nijansu svjetlija. 
HAVANA BOJA
Pokrovna boja je tamnosmeđa, ujednačena, sjajna i topla u tonu. Boja pokriva cijelo tijelo, a na stopalima je zagastija. Pojedinačne dlake trebaju pokazati lijepu havana boju. Oči su smeđe, lagano crveno prozirne. Nokti tamni, rožnate boje.
Donja boja je sivoplava. 
PLAVOSIVA BOJA
Leđa, strane tijela, prsa i glava su ravnomjerno tamne. Prijelaz između vrata i tijela i međuboja su smeđkasti i slabije naznačeni, a pokrovna boja trbuha je tamna. 
Donja boja je plava 
FEH (MIŠJA BOJA)
Pokrovna boja je boje miša na leđima jednolična i pruža se preko cijelog tijela. Samo trbuh i unutarnje strane nogu su plavosive ili bijele. 
Donja boja je svijetla do tamnoplave, jedinstvena, sa “šatirungom” pokrovne boje i s jednom uskom (2mm) smeđkastom međubojom. KUNA BOJA
Pokrovna boja je svijetlosmeđa, plava ili žuta na kojoj se ističu obilježja za nijansu svjetlija i jako sjajna. Oči su smeđe kod smeđih i žutih pokrovnih boja, a crvenkaste kod sasvim svijetlih boja. Nokti tamni. 
Donja boja slaže se sa pokrovnom bojom. 
LOH BOJA
Pokrovna boja je intenzivna i sjajna. Vidljiv je crnoopaljeni odsjaj boje, plavopaljeni, smeđeopaljeni i lila vjeveričastoopaljeni odsjaj. Boja očiju odgovara pojedinačno obojenom odsjaju. Nokti tamnorožnate boje. 
Donja boja odgovara pojedinačno obojenom odsjaju pokrovne boje. Opaljena boja obilježja je sve do dna intenzivno obojena. 
CRVENO OPALJENA BOJA
Dopuštene boje su crna, plava, havana i lila.Pokrovna boja je sjajna. Jednolično razdijeljeni crveni vrhovi osjatih dlaka nadvisuju pokrovnu dlaku od trbuha koja izlazi što dalje na strane. 
Donja boja je tamnoplava.
BIJELO OPALJENA BOJA
Dopuštene boje su crna, plava, havana i lila. Boja očiju kod bjeloopaljenih crnih i smeđih je tamno smeđa dok je kod bjeloopaljenih plave boje tamno plava . Pokrovna boja je sjajna. Jednolično razdijeljeni bijeli vrhovi osjatih dlaka nadvisuju pokrovnu dlaku od trbuha koja izlazi što dalje na strane.Pokrovna dlaka trbuha, unutarnje strane nogu i repa su bijeli. 
Donja boja je tamnoplava. 
ISABELL 
Pokrovna boja je nešto svjetlija nego kod madagaskar boje. Tamnoplavo opaljena dlaka mora tvoriti plavkasti plašt i mora ležati na vunici. Boja trbuha je plavkasta, bez oštrih prijelaza na tamnoplavkaste uši i noge. Donja boja je žuta do krem. Sve što je kod madagaskara tamno, kod njega je plavo. 
MADAGASKAR 
Pokrovna boja je žutosmeđa s crnim odsjajem sa i bez crteža. Donja boja je žutocrvena, na tamnijim mjestima je plavosmeđa.
7.Samo životinje dobrog zdravlja i njege mogu se donijeti na ocjenjivanje.Čiste noge (šape), uši, spolni organi, dobro podrezani nokti, sjaj i kvaliteta krzna te živahnost dokazuju visoku vrijednost životinje. Za konačnu ocjenu važna je ispravna i čitljiva tetovacija radi identifikacije. 
LAGANE GREŠKE: Propisi u tipu kao kod “ovnolikog”.Pregrubo ili prerijetko krzno, lagana kovrčavost, virovi na zatiljku, malo duža ili kraća dlaka, slabo obrašten vrat.Pomanjkanje sjaja. 

TEŠKE GREŠKE: Duljina ušiju manja od 24 cm ili veća od 30 cm.Ostalo kao kod “ovnolikog”. Oštro krzno.Predugačka i nejednolična pokrovna dlaka. Kovrčavost s virovima vidljiva na krznu.Ogoljeli zatiljak. Preduga ili prekratka dlaka.

Kod ostalih ovnolikih kunića u uzgoju pojavili su se rex ovnoliki kunići koji nisu za sada ni u radnom standardu ni u standardu. U Europi do sada nije ni jedna zemlja stavila ovnolike rex kuniće u radni standard iako ih ima u Njemačkoj, Engleskoj i Francuskoj.

U Hrvatskoj također postoje ljubitelji i uzgajatelji ovnolikih rex kunića. Pošto pasmina nije standardizirana na njoj treba raditi i vršiti selekciju mladunaca.
Zahvaljujem gospođiciAndrei Rajčić i gđi Ireni Bajzekna fotografijama ovnolikih rex kunića koji su prekrasni i imaju sve osobine pasmine ovnoliki rex. Uzgoj treba pratiti u F1 do F4 generacija da se vide morfološka svojstva dobivenih patuljastih rex ovnolikih kunića

 

Ako će se kunići pojavljivati na izložbama treba u dogovoru s Hrvatskim savezom udruga uzgajatelja malih životinja napraviti pokaznu izložbu i sa Standard komisijom napraviti radni standard. Nakon toga mogu u radnom standardu biti izlagani u Hrvatskoj te se može raditi na pasmini do standarda. Kod novih pasmina jako je važno voditi podatke o svakom kuniću u matičnoj knjizi ili u softwareiBreedo kojem sam pisao. Po mogućnosti slikati svakog kunića od rođenja do zrele dobi. Put do stvaranja nove pasmine je jako dug te je potrebno strpljenje jer ima malo uzgajatelja sa malim brojem matičnih grla.

Autor teksta: Tomislav Kapitan

Hrvatski patuljasti ovnoliki rex kunić

( 1 Vote ) 
User Rating:  / 1

povjest nastanka

Povijest ocjenjivanja kunica

( 1 Vote ) 
User Rating:  / 1

   

   

Marketagent     

Nasljeđivanje pasminskih

obilježja kunića


 

 

Naruči knjigu

   

AddThis     

Etarget     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina