Pokrovna donja boja i međuboja kunića

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

Plava boja kunića

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

 

Patuljasti zecoliki kunić

( 5 Votes ) 
User Rating:  / 5

PATULJASTI ZECOLIKI/ ZWERGHASEN/ POLISH/BRITANNIA PETITE RABBITS

       Zemlja porijekla kunića je Engleska. Kunić je nastao 1884, dok je prvi Polish klub osnovan 1896. Pasmina se uzgajala do 1950. samo u bijeloj boji sa crvenim očima. Od 1950 godine uzgaja se u svim bojama. Pasmina je posebno popularna u Americi gdje je nazivaju BRITANNIA PETITE RABBITS. Godine 2012 godine ušla je u Europski standard. Posebna osobina ove male ali simpatične pasmine je njegov položaj tijela koji se kod ocjenjivanja posebno podešava od strane suca.

       Tijelo je nešto kraće, zecolikog tipa. Prednje noge su u podignutom položaju te s bočnim profilom od vrata do repa čine četvrtinu kruga u leđnoj liniji. Noge su kratke, a prsti zatvoreni (mačji). Prsa i ramena su uski. Stražnji dio je malo širi sa dobro zaobljenim bokovima zadnjih nogu. Trbuh je povišen. Rep je normalne duljine i i neprimjetno prilegnut uz tijelo. Podbradak nije dozvoljen. Normalna težina je preko 0,90-1,00 kg. Najmanja težina je 0,80 kg a najveća težina 1,15kg. Krzno je nešto kraće,čvrsto, mekano,
sjajno s rjeđom vunicom i ravnomjerno raspoređenim osjatim dlakama po čitavom tijelu. Duljina dlake oko 2 cm.
       Noge i položaj tijela
Prednje noge su duge, tanke, mišićave, ravne s kratkim pandžama . Kratke pandže uzrokuju tzv mačji stav. Stražnje noge su jake i paralelne s tijelom.
Prednje noge, prsa, glava i uši sa strane tvore okomitu liniju.
 
 
       Glava je jajolikog oblika s malo savijenim nosnim profilom i dobro razvijenim obrazima, čeljusti i njuškom. Oči su relativno velike, okrugle i istaknute. Živahnim pogledom jasno pokazaju temperament pasmine. Uši su tanke fine teksture, dobro zaobljene, dobro obraštene, usko nošene i zatvorene. Duljina ušiju je od 5 do 7 cm dok je idealna duljina 6 cm te su svojom duljinom u skladu s tijelom.
 
 
 
   
 
       Pokrovna boja je bijela i proteže se ravnomjerno po cijelom tijelu, glavi i ušima, trbuhu i nogama. Donja boja je bijela i ne razlikuje se od boje tijela. Oči su svijetlo crvene ili plave boje. Pandže su nepigmentirane (bijele).
       Dozvoljen je u grupama boja agouti (donja boja, međuboja), grupi jednobojnih, grupi boja sa proširenim pojasom, grupi boja sa oznakama i crtežom, srebrna grupa boja, opaljena grupa boja.
 
Standard: Europa standard 2012
Crtež iz Standards of perfection Standard Bred Rabbits & Cavies 2006-2010
                                                                                                                                                                                   Autor: Tomislav Kapitan
 

Astrex kunić

( 3 Votes ) 
User Rating:  / 3

 

Kao posljedica autosomatske recesivne mutacije homozigotni recesivni gen wawa stvara valovitu dlaku kod rex dlake, a valovitost je u potpunosti izražena nakon 2 godine starosti. Prvi kunići dobiveni su 1919. godine u Francuskoj, također se spominju na prijelazu iz 19. u 20. stoljeća u Francuskoj.
U Engleskoj su dobiveni 1930 i 1940 ali su kasnijim uzgojem izumrli.
1945. astrex kunići su se pojavili u Americi od kunića koji su uveženi Engleske. U ukupnom broju kunića na svijetu njihov broj iznosi oko 1%. Inače su malo prisutni po izložbama u Engleskoj. U Americi se izlažu i njihov broj se u zadnjih nekoliko godina povećao.
 
          
 
Recesivni homozigotni wawa
U engleskom standardu priznata je pasmina astrex sa kratkom valovitom dlakom duljine 1,6-2,0 cm i pasmina opossum s valovitom, kovrčavom dlakom (curly) duljine 2,5-3,0 cm .
Kod ove pasmine je naročito istaknut oblik tijela zbog virovite dlake. Tijelo je lagano ispruženo, prednji i zadnji dio tjela jednako široki. Leđna linija je ravna sa dobro zaokruženim zadnjim krajem. Noge su ravne i poluduge. Vrat je kratak i neprimjetan. Glava je jajolika s izduženim nosnim profilom. Čelo i njuška su široki a čeljust jaka. Uši su uspravne, mesnate i dobro obraštene. Svojom duljinom i
širinom moraju biti u skladu s veličinom tijela. Rep mu je naslonjen uz tijelo i uspravno nošen. Duljina ušiju od 11-13 cm. Manji podbradak je dozvoljen kod ženki.
Normalna težina je preko 3,00 kg. Najmanja težina je 2,50 kg a najveća težina 5,00 kg.
Krzno je gusto i kovrčavo sa virovima po cijelom tijelu. Na glavi, nogama, ušima i repu krzno je gusto ali nije kovrčavo. Valovite i kovrčave dlake s virovima su dugačke 16-20 mm.
   
                                                                                        
 
 Struktura dlake
  Dlaka stoji virovito na koži. Fina pokrovna dlaka smije nadvisivati temeljnu dlaku       samo 1 mm. Krzno pruža baršunasti dojam. Vunica mora biti gusta i ravnomjerno   rasprostranjena po čitavom tijelu.
 
 Tekstura rex dlake
  je osjećaj koji se javlja pod rukom kada prelazimo preko krzna od glave do repa ili   od repa prema bokovima.Taj osjećaj je da je krzno glatko do srednje grubo ili       grubo ili oštro ili meko do super meko.
 
 
 
 
 
 
 
Priznate boje su:
 
Tomislav Kapitan: Nasljeđivanje pasminskih obilježja
 
 
 

Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića

( 0 Votes ) 
User Rating:  / 0

 

Novi priručnik Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića, Tomislava Kapitana služi za pomoć uzgajateljima kod uzgoja i izlaganja na izložbama te kunićarskim sucima kod ocjenjivanja. Novost u ovom priručniku je da su obrađena nasljeđivanja pasminskih obilježja sa svim  grupama boja, oznakama i crtežima kunića i prilagođene sucima za ocjenjivanje fenotipa po izložbama. Autor je dao detaljan pregled svih pasmina, boja, oznaka i crteža kunića, kao i značaj genetskih čimbenika u njihovom uz­goju te prikazao načine i sustave provođenja uzgojno-selekcijskog rada u ku­nićarstvu Ovako koncipiran rukopis objedinjuje osnovne i najnovije spoznaje u okviru kunićarstva, a pridonijeti će edukaciji uzgajatelja, kunićarskih sudaca i svih ljubitelja kunića.

 

U ovom su priručniku obrađene hrvatske pasmine kunića i projekt „Patuljasti ovnoliki rex“ koji je 2012. godine doživio priznanje u Europi i stavljanje u Europski standard kunića 2012 za što su posebno zaslužni uzgajatelji ove pasmine  i voditelj projekta sam autor priručnika.

 

Priručnik “Nasljeđivanje pasminskih obilježja kunića“, predstav­lja značajan doprinos stručnoj literaturi iz područja uzgoja, pro­izvodnje kunića i ocjenjivanja pasmina kunića.

 

Naruči knjigu

   

   

Nasljeđivanje pasminskih

obilježja kunića


 

 

Naruči knjigu

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina