DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Pretraživanje  

   

Uzgajivač golubova

Dalmatinska zimovka

Zvonko Bingula

J.Kozarca 63, Lipovljani

tel.: 044 676 647

   

Postani član Udruge  

   

Povoljno prodajem golubove:
Engleske Velike Gušane,
Paunaše i Perikere
Stijepan Mesić
G.Gračenica
Zagrebačka 100
Tel.:044 657100

   


   

   

Dalmatinska zimovka

( 7 Votes ) 
User Rating:  / 7
PoorBest 
Details

 

Osnovna odlika pasmine jesu izrazito žarke boje perja zbog čega se ubraja u skupinu «golubova ukrasnih boja».

Glava: uska i dugačka blago zasvođen. Čelo nenaglašeno, uglavnom s kukmicom šiljastom na glavi, a u rjeđim slučajevima i bez nje. Kukmica nadvisuje tjeme, a od zatiljka u ravnoj liniji s vratom čini oštru grivicu.

Oči: dosta velike, živahne, narančaste boje. Očni rubovi uski, crvenkasto obojeni.

Kljun: razmjerno dugačak na vrhu blago povijeni. Boja kljuna crveno krilnih je svjetlo smeđa do tamno ružičasta; kod bjelo krilih je boje mesa; kod plavo krilnih je tamno rožnat, a u zlatne vrste je svjetla.

Vrat: prilično dugačak, razmjerno tanak. Podvratnik dobro zaokružen.

Prsa: normalno široka i malo ispupčena.

Leđa: prema repu nagnuta

Krila: dosta dugačka, čvrsto sklopljena i ležeća na repu.

Rep: kompaktni složen, malo duži od krila

Noge: srednje dužine bez perja; nokti u skladu s bojom kljuna

Perje: tvrdo i čvrsto prilegnuto uz tijelo.

A. Boje – Bakrena (brončana) vrsta

Crno krilni: glava, vrat, prsa i butine su bakreno broncaste boje s vatreno crvenim sjajem oji treba biti sa što intenzivnijim sjajem. Krila, leđa i rep intenzivno su crne boje sa zelenim sjajem sličnim zelenoj boji paunovog perja.

Bijelo krilni: temeljna boja je bakrena kao u crno krilnih, samo nešto tamnija i smeđe crvenkasta sa slabijim metalnim sjajem. Krila, leđna pera i rep su boje slonove kosti. Krila s prugama na krilima moraju imati unutarnje zastavice, letnih pera i donju stranu repnih pera, obojene pjege koje se vide samo kada su krila i rep rašireni. Pruge na krilima su uske i tamnocrvene boje. Bjelo krilni bez pruga mogu ali i ne moraju imati pjege.

Plavo krilni: bakrena boja raspoređena kao i u ostalih i mora imati crvenkasti sjaj. Krila, leđa i rep potpuno su plavi, no dozvoljen je tamniji i svjetliji ton. Uzgaja se bez pruga a i s prugama na krilima (fako). Vrhovi letih pera su gotovo sasvim crni a takva je i poprečna crta na kraju repa. Postoje i plavo kovani kao i crno krilni i plavo krilni s bijelim letim perima i to sa svake strane krila po 6-8 pera.

B. Zlatna vrsta

Crno krilni: glava, vrat, prsa i butine zlatno žute boje koja može biti svjetlija i tamnija, ali mora biti jednolična. Leđa, krila i rep intenzivno crna sa zelenim preljevima.

Bijelo krilni: u bijelo krilnih zlatna boja mora biti izraženija nego kod crno krilnih i plavo krilnih. Bijela boja tijela mora biti ista kao u bakrenih. Pruge na krilima su zlatne boje.

Plavo krilni: plava boja mora biti što jasnija s ne upadljivim žutim tonom. Na krilima mogu biti crne ali i bijele pruge. Ostale oznake su iste kao i kod bakrenih.

Greške u uzgoju:

Tijelo malo, kukmica nepravilnog oblika; u bakrenih zeleni ili žuti tonovi; slabi sjaj; različito intenzivne boje; široke i nepravilne pruge; sivkasta leđa.
U zlatnih crno krilnih brašnjava ili crvenkasta boja; zelenkasti vrat; crne butine; plavkasti rep; slabi sjaj krila i leđa.
U zlatnih bijelokrilnih siva glava; bijele butine; siva leđa i nečista krila.
U zlatnih plavo krilnih bijela leđa; slabo izražene pruge; plave butine; žućkasta krila i siva glava.

Izvor podataka: http://golubovi.freeforums.org/dalmatinska-zimovka-t31.html

 

   

AddThis     

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina