DRUŠTVO UZGAJIVAČA “MOSLAVINA” KUTINA ORGANIZIRA 30. MEĐUŽUPANIJSKU IZLOŽBU I 8. SPECIJALKU SISAČKOG PREVRTAČA

 

 

   

Australska Zebica

( 1 Vote ) 
User Rating:  / 1
PoorBest 
Details

U svojem prirodnom okolišu, australskim pašnjacima, zebice žive u grupama ili kolonijama od 40 do 100 ptica. Kad se pojave ekstremni uvjeti za život, počinju selidbu formirajući jato od gotovo tisuću jedinki. Kako zebice u prirodi žive u jatu, vrlo su društvene i stoga je zebice potrebno držati najmanje u paru.

Zebice su živahne i vole letjeti. Stoga svojim ljubimcima omogućite što veću krletku (min. 60 x 40 x 40 cm), a svaki dodatni prostor zebice će itekako cijeniti. Kako su zebice malene ptice, pazite da rešetke nisu preširoke. Krletku stavite na tiho i mirno mjesto, a možete ih držati i vani. Ipak, treba im nešto vremena kako bi se navikle na novu okolinu, pa ih nemojte prečesto premještati. Svakako trebaju biti zaklonjene od kiše i od propuha. Općenito, zdrave zebice dobro će se osjećati na temperaturi u rasponu od 5°C pa sve do 30°C. U krletku postavite hranilicu, pojilicui prečke. Odličan dodatak je i ljuljačka te kadica za kupanje.

Zebe brzo sazrijevaju i spremne su za parenje sa 11-12 tjedana. Poželjno je da se ne počne s razmnožavanjem prije 6-9 mjeseci. Najljepši zebin pjev čuti ćete upravo za vrijeme parenja. Krletku treba postaviti na mirno mjesto i više ne premještati. U krletku im postavite gnijezdo s jednim otvorom, poželjno na više mjesto.

Dnevno im osigurajte 14-16 sati svjetla. šenka izleže 3-8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Nakon 14 dana izlegu se ptići, a za narednih 21 dan napuštaju gnijezdo. 

Zebice jedu gotovu mješavinu sjemenki, špinat, listove maslačka, naribanu mrkvu i krastavce, jabuke, banane... Osigurajte svojoj zebici kalcij, pa joj stoga ponudite sipinu kost, a povremeno im možete ponuditi ljuske jajeta. Hrana im uvijek treba biti dostupna, kao i svježa voda.

Izvor podataka:

http://moj.pet-centar.hr/Ptice/Australska-zebica-1058.html

   

AddThis     

Papige.org  

   

Etarget     

Marketagent     
© Društvo uzgajivača malih životinja "Moslavina" Kutina